Polonia: Europa este in fata riscului de colaps

Luni, 29 August 2011, ora 18:43
1276 citiri
Polonia: Europa este in fata riscului de colaps

Ministrul polonez de finante, Jacek Rostowski, a carui tara se afla la presedintia Consiliului European, a spus ca UE va intra in "colaps", daca tari-motor, precum Germania, gestioneaza neadecvat criza financiara.

"Elitele europene, inclusiv elitele germane, trebuie sa decida daca vor ca euro sa supravietuiasca - chiar si cu un pret mare - sau nu. Daca nu, trebuie sa ne pregatim pentru o dezmembrare controlata a zonei euro", a declarat ministrul Rostowski, pentru Gazeta Wyborcza, citata de EUobserver. "Avem o alegere simpla: solidaritate sau colapsul Europei", a adaugat ministrul polonez.

Rostowski a criticat "elita" germana dupa ce presedintele Christian Wulff a spus saptamana trecuta ca Banca Centrala Europeana nu trebuie sa cumpere obligatiuni italiene si spaniole.

Ministrul polonez a spus ca programul BCE este o masura esentiala pentru stoparea adancirii deficitului, pana cand EFSF, fondul UE anticriza, va fi mandatat sa cumpere datorii suverane. Potrivit oficialului polonez, tarile din zona euro vor trebui sa contribuie cu mai multi bani la fondul de 440 de miliarde de euro, pentru a-l face apt pentru scopul in care a fost creat.

"Nu putem permite pietelor sa se indoiasca de faptul ca EFSF nu este suficient de mare pentru a stabiliza toate zonele euro care au nevoie de ajutor", a spus el. Dat fiind ca numai datoria Italiei este de aproape 1,9 miliarde de euro, EFSF ar trebui sa fie "foarte mare", considera Rostowski.

O solutie pe termen lung la criza este, in opinia ministrului, a integrare mai profunda. "Problema fundamentala a zonei euro nu este una economica, ci una politica", a explicat el. "Alternativa este fie o mai mare integrare macroeconomica in zona euro, fie colapsul ei. Nu exista a treia cale", a avertizat Rostowski.

El a criticat Finlanda pentru "egoismul" de care da dovada cautand sa nu participe la un nou imprumut pentru Grecia lovita de criza.

De asemenea, ministrul polonez de finante vede doua forme de "populism periculos" in politica UE - un populism sudic, bazat pe iresponsabilitate, si unul nordic, bazat pe lipsa de solidaritate cu tarile din sud.

Rostowski a mai spus ca Polonia nu se va alatura zonei euro pana cand nu este sigura ca moneda europeana este "asigurata la seism".

El a subliniat, pe de alta parte, ca si unele tari nordice, precum si tari UE care nu sunt membre ale zonei euro, vor avea de suferit, daca va cadea euro. "Este greu de imaginat ceva care ar lovi mai dur economiile olandeza, germana sau finlandeza decat colapsul sistemului bancar din orice tara a zonei euro", a spus ministrul polonez. "Colapsul zonei euro va fi catastrofal si pentru Polonia", a adaugat ministrul.

România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023, iar România se numără printre ţările membre cu cel mai...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#ue, #bce, #criza financiara, #zona euro, #deficit bugetar, #euro , #UE