POLITICA MONETARA, ca hipertensiunea: Nu doare, dar poate duce la deces (Misu Negritoiu)

Marti, 12 Iulie 2011, ora 13:33
1139 citiri
POLITICA MONETARA, ca hipertensiunea: Nu doare, dar poate duce la deces (Misu Negritoiu)

"BNR nu incurajeaza folosirea monedei nationale in economie, nu reduce rezervele minime la lei, cu toate ca vorbeste despre descurajarea creditului in euro", spune directorul ING, Misu Negritoiu.

In opinia acestuia, BNR emite prea putine titluri pe termen lung in lei, iar dobanda de referinta si dobanzile de pe piata se bat cap in cap.

Potrivit lui Negritoiu, adoptarea euro devine o fata morgana,insa tocmai creditul in euro creste mai departe. 

Negritoiu spune ca BNR trebuie sa adopte masuri concrete pentru stimularea creditului in lei, al carui cost poate fi controlat, trebuie sa stimuleze economisirea in lei si sa aiba o politica proactiva prin care sa incurajeze populatia sa economiseasca si companiile sa investeasca.

Bancherul este de parerre ca BNR nu poate actiona pentru incurajarea cresterii economice, insa poate proteja portofoliul de credite in euro ale populatiei si ale firmelor.

"Politica monetara si politica creditului nu lovesc imediat, putini le percep, sunt precum hipertensiunea arteriala - nu te doare, dar poate conduce la deces subit.", a declarat Misu Negritoiu, informeaza ZF.

Acesta a mai adaugat ca Romania are o economie de euro in care are obligatia de a tine cursul stabil, ins anu beneficieaza si de avantajele de a fi membru UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bnr, #credite, #credite euro, #credite lei, #dobanda referinta, #dobanzi, #euro, #misu negritoiu, #politica monetara , #UE