Philip Hammond confirma ca, in conditiile actuale, ar prefera ca Marea Britanie sa iasa din UE

Luni, 21 Iulie 2014, ora 11:41
1177 citiri
Philip Hammond confirma ca, in conditiile actuale, ar prefera ca Marea Britanie sa iasa din UE

Noul ministru britanic de externe, Philip Hammond, a confirmat, intr-un interviu acordat duminica postului BBC, ca ar vota in continuare pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana in lipsa unor reforme substantiale la Bruxelles, scrie publicatia The Guardian.

Intr-un alt interviu acordat cu un an in urma, Hammond a spus ca daca i s-ar cere sa-si exprime o optiune, ar vota pentru retragerea tarii sale din UE. Acum, desi a ajuns in fruntea diplomatiei de la Londra, el sustine ca nu si-a schimbat punctul de vedere, intrucat estimeaza ca actualul mod de functionare a blocului comunitar este "pur si simplu inacceptabil".

"Daca nu va exista nicio schimbare in modul de guvernare al Europei, in balanta competentelor dintre statele-natiune si Uniunea Europeana si nu se va lamuri cum poate zona euro sa reuseasca si sa coexiste cu statele care nu au adoptat moneda comuna europeana, atunci aceasta Europa nu va mai putea lucra in viitor cu Marea Britanie. Asadar, este nevoie de o schimbare si de o renegociere", a explicat noul sef al Foreign Office-ului.

El a admis ca tara sa a castigat enorm din apartenenta la piata unica europeana, dar a apreciat ca, pe ansamblu, actualul statut pe care Marea Britanie il are in interiorul blocului comunitar nu este favorabil intereselor ei.

Premierul Cameron a promis ca, daca va castiga alegerile de anul viitor, va renegocia raporturile tarii sale cu blocul comunitar, in sensul transferului mai multor atributii catre guvernul de la Londra, iar ulterior, in anul 2017, va convoca un referendum pe tema ramanerii Marii Britanii in UE. Insa atat el, cat si fostul ministru de externe William Hague au refuzat mereu sa recunoasca faptul ca ar vota pentru parasirea Uniunii, argumentand ca ar da dovada de un mod de gandire defetist daca ar merge cu o astfel de idee la negocieri.

Intrebat care vor fi prioritatile pe care le va urmari in cadrul unei renegocieri a relatiilor cu blocul comunitar, Hammond a precizat ca are ca obiective principale 'repatrierea puterilor catre statele-natiune' si acceptul ca deciziile ce se pot lua la nivel national sa se ia la acest nivel, nu la Bruxelles, aceasta a doua solicitare fiind formulata, sustine el, si de alte state. "La nivel european trebuie sa se faca doar ceea ce este necesar la acest nivel", a accentuat seful Foreign Office-ului.

Cat despre raporturile statelor zonei cu celelalte, el considera ca acestea trebuie stabilite pe baze 'corecte' si care sa protejeze si interesele celor din urma.

#Philip Hammond, #Marea Britanie UE , #UE