Peste 4,5 milioane de produse fabricate din de carne de cal, vandute in 13 tari europene

Vineri, 15 Februarie 2013, ora 08:11
3504 citiri
Peste 4,5 milioane de produse fabricate din de carne de cal, vandute in 13 tari europene

Scandalul european al carnii de cal fals etichetate vizeaza 750 de tone de carne care au servit la fabricarea a peste 4,5 milioane de produse frauduloase vandute in 13 state europene, a declarat joi agentia franceza antifrauda, citata de AFP.

Agentia franceza de combatere a fraudei a facut cunoscuta amploarea traficului pe continentul european pentru prima data.

Conform autoritatilor franceze, societatea agroalimentara franceza Spanghero, furnizorul de carne pentru produsele congelate Findus, a "receptionat" in cursul a sase luni in pachete de 25 de kilograme 750 de tone de carne de cal, "cu eticheta vamala" ce corespundea carnii de cal asa cum o arata facturile confiscate intre un comerciant cipriot si societatea franceza.

Din aceste 750 de tone, 550 de tone au fost livrate fabricii din Luxemburg a Comigel cu eticheta "carne de vita origine UE", insa echipata cu un cod vamal ce semnala carnea de cal.

Aceste 550 de tone au servit apoi la fabricarea a peste 4,5 milioane de produse frauduloase vandute de Comigel catre cel putin 28 de companii in 13 state europene, conform directoarei agentiei de combatere a fraudelor, Nathalie Homobono.

Veterinari vor fi trimisi la sediile Spanghero. Dupa consultarea rezultatelor, guvernul va decide daca va retrage definitiv sau nu autorizatia sanitara a firmei, conform ministrului francez al Agriculturii, Stephane Le Foll.

Spanghero este vinovat de "frauda economica" si va fi anchetat, a declarat la randul sau Benoit Hamon, ministrul Consumului, care a promis "curatarea filierei".

Aceasta societate "stia ca revinde sub denumirea de carne de vita carnea de cal care venise cu eticheta vamala corespunzatoare", a mai declarat Hamon.

Societatea Spanghero, specializata in produsele alimentare si in carnea proaspata prelucrata (carne transata, hamburgeri, carnati si alte produse elaborate) a reactionat afirmandu-si "buna credinta". "Exista o ancheta in curs pentru a determina eventualele greseli si lipsuri", conform unui purtator de cuvant.

#scandal carne cal, #carne cal etichete false , #UE