Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

PE: Noul tratat interguvernamental nu era cu adevarat necesar pentru iesirea din criza

PE: Noul tratat interguvernamental nu era cu adevarat necesar pentru iesirea din criza


Noul tratat privind guvernanta nu era cu adevarat necesar pentru iesirea din criza, ar fi fost mai bun un acord in cadrul legislatiei normale a UE, au aratat eurodeputatii intr-o rezolutie adoptata joi.

Acesta tratat interguvernamental ar trebui sa fie compatibil cu pachetul de sase legi privind guvernanta economica si sustinut de masuri imediate pentru abordarea constrangerilor pe termen scurt din zona euro, a spus Parlamentul European in rezolutia adoptata joi. Cu toate acestea, deputatii europeni s-au aratat multumiti de faptul ca noul tratat include multe din propunerile facute de reprezentantii parlamentari.

Rezolutia, care prezinta prioritatile Parlamentului European, a fost adoptata cu 443 de voturi pentru, 124 impotriva si 75 de abtineri. Votul a avut loc in urma dezbaterii de miercuri la care au participat presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso privind rezultatele Consiliului European.

Dezbaterea a fost dominata de cereri - din partea majoritatii grupurilor - de actiune pentru restaurarea cresterii si reducerea somajului.

Rezolutia spune ca varianta finala a textului este mai buna decat cea initiala si ca aceasta ia in considerare insistentele deputatilor europeni privind acordarea unei mai mari atentii cresterii, alaturi de restrictiile fiscale si derularea activitatilor in cadrul normal al UE ori de cate ori este posibil.

Rezolutia mai saluta faptul ca tratatul reduce riscul unei Europe cu doua viteze si prevede imbunatatirea supravegherii parlamentare in raport cu cele prevazute in propunerea initiala.

Cu toate acestea, ar fi fost mai bun un acord in cadrul legislatiei normale UE, arata rezolutia, reafirmand dorinta manifestata initial de deputatii europeni la lansarea ideii unui tratat separat.

Rezolutia insista pe faptul ca redresarea economica cere masuri specifice pentru promovarea solidaritatii, a cresterii si a ocuparii fortei de munca

O prima masura ar fi instituirea rapida a unui fond de rambursare pe baza propunerii Consiliului economic german de experti. Alte masuri ar fi emiterea de obligatiuni de proiect, introducerea rapida a obligatiunilor de stabilitate si a unei taxe pe tranzactiile financiare la nivel european.

Parlamentul European a fost pe deplin implicat in grupul de lucru pentru redactarea tratatului prin cei patru reprezentanti ai sai: Elmar Brok (PPE, DE), Roberto Gualtieri (S&D, IT), Guy Verhofstadt (ALDE, BE) si Daniel Cohn-Bendit (Verzi/ALE, FR).

Grupul de lucru si-a desfasurat activitatea in decembrie si ianuarie si a prezentat sefilor de state si de guverne textul tratatului in cadrul Consiliului European din 30 ianuarie.

Textul asupra caruia au cazut de acord liderii UE va trece acum prin procesul normal de ratificare in statele membre care l-au semnat.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: NewsIn
Articol citit de 1036 ori