Parlamentul European vrea reguli de etica profesionala pentru transparenta in afacerile europene

Miercuri, 20 Februarie 2008, ora 10:06
1429 citiri
Parlamentul European vrea reguli de etica profesionala pentru transparenta in afacerile europene

Deputatii Parlamentului European au adoptat, din proprie initiativa, un raport privind transparenta in afacerile financiare europene, prin care considera necesara introducerea de catre fiecare institutie a unui set de reguli de etica profesionala.Aceste reguli ar trebui sa fie in conformitate cu natura institutiei si cu practicile curente privitoare la interesele financiare relevante, potrivit comunicatului institutiei. Pe langa aceasta, deputatii cer Comisiei Europene sa revizuiasca modul de alcatuire a grupurilor sale de experti pana la finalul acestui an.


Raportul a fost realizat de Jose Javier Pomes Ruiz (PPE-DE, ES), care a elaborat acest document in urma unor initiative ale Comisiei in materie de transparenta, considerate a fi, insa, suficiente de catre deputati.


Deputatii recomanda Comisiei sa imbunatateasca informatiile referitoare la beneficiarii platilor din cadrul Politicii Agricole Comune, efectuate in gestiune partajata, transmise cetatenilor, precum si perfectionarea bazei curente de date cu informatii din cele 14 state membre, desi Comisia nu isi asuma responsabilitatea in privinta corectitudinii informatiilor.


Raportul recomanda Comisiei sa isi organizeze paginile de internet destinate informarii cetatenilor asupra identitatii beneficiarilor finantarilor comunitare de orice tip, a contractelor, a subventiilor, cheltuielilor provenite din foldurile pentru agricultura sau Fondurile Structurale sau alte tipuri de finantare, astfel incat acestia sa aiba acces si la un motor de cautare elaborat pe baza unor criterii specifice, capabil sa ofere informatii cuprinzatoare, pentru a-si putea forma o imagine generala asupra diferitelor capitole bugetare.


Parlamentul European solicita, de asemenea, Comisiei sa isi asume responsabilitatea politica a publicarii informatiilor referitoare la beneficiarii finantarilor comunitare.


Normele deontologice ar urma sa tina seama de interesele si bunurile financiare, de activitatile sotului sau sotiei, de obligatia de a declara orice interes inainte de a participa la dezbatere sau vot, de activitatile externe - precum cele politice, onorifice sau cu privire la conferinte, publicatii. De asemena, normele ar trebui sa tina seama si de secretul profesional, de loialitate, misiuni, calatorii, normele care reglementeaza receptiile si reprezentarile in calitate profesionala, acceptarea de cadouri, decoratii sau distinctii, normele generale cu privire la impartialitate si conflictele de interese, de normele specifice privind incompatibilitatea dintre indatoririle persoanelor ce exercita functii publice si activitatile lor profesionale, anterioare sau prezente, precum si de restrictii privind angajamentele profesionale sau alte indatoriri dupa terminarea mandatului.


Deputatii cer Comisiei sa acorde autoritatii bugetare si publicului larg toate informatiile referitoare la numele si sumele provenite din recuperarile datorate sau creditate in bugetul Uniunii Europene (UE) si destinatia finala a acestora.


In raport se mai cere ca Parlamentul sa fie informat in mod constant de Comisie, inclusiv prin pagina de internet a acesteia, asupra situatiei generale a sumelor care vor fi recuperate, defalcate in functie de directia generala si asupra intervalului de timp de cand suma este restanta.


Parlamentul sugereaza Comisiei sa intocmeasca o lista neagra a fraudatorilor si a cazurilor de frauda inregistrate, alaturi de institutiile implicate, pentru a tine publicul la curent cu activitatea comunitara desfasurata impotriva fraudei. De asemena, se mentioneaza ca regulamentul financiar impune crearea unei baze centrale de date care sa cuprinda toti candidatii si ofertantii respinsi, care sa devina operationala de la 1 ianuarie 2009.


Printre solicitarile deputatilor se numara si revizuirea de catre Comisie a grupurilor sale de experti si luarea de masuri "in vederea asigurarii unei reprezentari echilibrate a grupurilor de interese. Deputatii se asteapta ca pana la finele anului 2008, Executivul sa fi intocmit deja "o procedura transparenta, deschisa, de selectare a membrilor noilor grupuri de experti, si sa informeze Parlamentul de noile criterii de selectie, nu mai tarziu de februarie 2009", se mai arata in comunicat.