Parlamentul European propune stabilirea unui venit minim in UE

Joi, 21 Octombrie 2010, ora 09:05
912 citiri
Parlamentul European propune stabilirea unui venit minim in UE

Europarlamentarii au adoptat, miercuri, o rezolutie prin care propun adoptarea unui sistem de calculare a venitului minim in toate statele membre, ca masura pentru combaterea saraciei, potrivit unui comunicat remis Mediafax.

Sistemele de venit minim trebuie sa stabileasca venituri minime la un nivel echivalent cu cel putin 60% din venitul median din statul membru in cauza, se arata in rezolutia Parlamentului European, prin care se solicita Comisiei sa prezinte o initiativa care sa conduca la elaborarea unui plan de actiune la nivel european in acest domeniu.

Aproape 85 de milioane de persoane, adica 17% din populatia Uniunii Europene, traiau sub pragul saraciei la sfarsitul anului 2008. 

Riscul de saracie este mai mare in randul copiilor si al tinerilor cu varsta de pana la 17 ani in raport cu populatia totala, persoanele in varsta fiind de asemenea expuse la un risc de saracie mai ridicat, subliniaza in rezolutia adoptata cu 612 voturi pentru, 12 impotriva si 21 de abtineri.

Introducerea unui sistem de venit minim in toate statele membre - constand in masuri specifice de sprijinire a persoanelor cu venituri insuficiente printr-o contributie financiara si prin facilitarea accesului la servicii - ar putea fi unul din cele mai eficiente moduri de combatere a saraciei, pentru garantarea unui nivel de viata adecvat si pentru favorizarea integrarii sociale, se arata in rezolutia votata de PE.

Europarlamentarii au atras atentia asupra numarului tot mai mare de lucratori saraci, solicitand ca salariul de subzistenta sa fie in toate cazurile mai mare decat pragul saraciei si ca lucratorii aflati, din diverse motive, sub pragul saraciei sa beneficieze de prestatii suplimentare.

Eforturi suplimentare trebuie facute in ceea ce priveste remuneratiile si nivelul salariilor minime, avand in vedere ca saracia ce afecteaza persoanele care au un loc de munca reflecta conditiile inechitabile de munca.

#parlament, #european, #venit, #minim, #ue , #UE