Parlamentul European isi expune, in premiera, colectia sa de arta

Sambata, 25 August 2012, ora 15:26
1037 citiri
Parlamentul European isi expune, in premiera, colectia sa de arta

Parlamentul European va prezenta, in premiera, in cadrul unei expozitii la Bruxelles, o mica parte din vasta sa colectie de peste 550 opere de arta adunata in cei peste 30 de ani de existenta, informeaza AFP.

In cadrul expozitiei Art@Europarl vor fi prezentate, pana pe 31 octombrie, in sala Planetarium a cladirii legislativului comunitar din Bruxelles, o selectie restransa de 27 de opere, in special tablouri, realizate de artisti din cele 27 de state UE.

'Aceasta este pentru prima data cand publicul larg are acces direct la o parte din aceasta colectie de opere, care de obicei sunt impartite intre Strasbourg, Bruxelles si Luxemburg', unde se afla sediile institutiilor comunitare, a explicat Francis Gutman, seful directiei 'Evenimente' din PE.

Adunata la initiativa dnei Simone Veil, presedinta primului Parlament European ales prin sufragiu universal in 1979, colectia de arta s-a imbogatit treptat, ajungand sa numere in prezent peste 550 de picturi, sculpturi si altele. 'Este reprezentativa pentru marile curente de arta din secolul al XX-lea, precum expresionismul si suprarealismul', a subliniat Antonio Nardone, responsabil de organizarea acestei expozitii.

Parlamentul European a investit in total circa 2 milioane euro in achizitiile de arta, 'privilegiind tinerii artisti promotori ai diversitatii', potrivit lui Gutman. Bugetul pentru achizitii consacrat fiecarei tari este proportional cu numarul eurodeputatilor sai si este stabilit la aproximativ 3.000 euro de parlamentar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Parlament European colectie arta, #Parlament European expozitie , #UE