Parlamentul European deschide calea spre adoptarea bugetului UE pentru 2014-2020

Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 20:50
2274 citiri
Parlamentul European deschide calea spre adoptarea bugetului UE pentru 2014-2020

Comisia de buget a Parlamentului European a adoptat joi, dupa mai multe luni de discutii cu statele membre, proiectul de buget al Uniunii Europene pentru 2014 - 2020, transmite France Presse.

Proiectul de buget, care prevede 908 miliarde de euro in credite de plata si 960 miliarde euro in credite de angajament, a fost adoptat cu 28 de voturi pentru si cinci impotriva.

Votul din Comisia de buget a PE va fi supus aprobarii plenului Parlamentului European pe 19 noiembrie.

In perspectiva acelui vot, presedintele comisiei de buget a PE, conservatorul francez Alain Lamassoure, a cerut guvernelor statelor membre 'asigurari' privind desemnarea personalitatii chemate sa prezideze grupul la nivel inalt insarcinat cu analizarea mijloacelor de crestere a resurselor proprii ale UE. Constituirea acestui grup face parte din concesiile obtinute de Parlamentul European in negocierea bugetului UE pentru exercitiul financiar 2014 - 2020.

'Am reusit sa imbunatatim' bugetul 'creand un fond de investitii pe termen lung pentru crestere si locuri de munca', a afirmat negociatorul din partea Parlamentului, europarlamentarul conservator belgian Jean-Luc Dehaene.

Parlamentul a obtinut, de asemenea, o suplimentare cu 11,2 miliarde de euro a bugetului pe 2013, principiul unei revizuiri a tuturor cheltuielilor si veniturilor in 2016, precum si reguli care conditioneaza alocarea de fonduri structurale de buna guvernanta macroeconomica, a amintit Lamassoure.

Ultimul obstacol in calea aprobarii de catre comisie a bugetului a fost inlaturat, marti, prin acordul politic asupra bugetului pe 2014, diminuat ca urmare a rigorii bugetare generalizate in Europa cu circa 6,5% in raport cu 2013, la 135,5 miliarde de euro.

Parlamentul European, care cerea o suplimentare cu peste un miliard de euro, a acceptat in cele din urma o suplimentare cu 500 de milioane de euro a alocarii consimtite de statele membre.

Acest compromis trebuie si el confirmat in plenul PE saptamana viitoare. Spre deosebire de conservatori si socialisti, verzii si stanga radicala vor vota impotriva unui text care in opinia lor agraveaza austeritatea, noteaza agentia franceza de presa.

#buget ue, #parlament buget , #UE