Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Parlamentul European a respins bugetul 2014 - 2020, negociat in februarie de liderii europeni

Parlamentul European a respins bugetul 2014 - 2020, negociat in februarie de liderii europeni


Parlamentul European a respins miercuri, printr-o rezolutie votata in plen, varianta de buget multianual al UE pentru perioada 2014-2020 rezultata in urma negocierilor liderilor statelor membre la Consiliul European din februarie.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, eurodeputatii au stabilit prin aceeasi rezolutie si un mandat pentru negocierile cu celelalte institutii europene privind bugetul multianual (MFF), care in cele din urma trebuie validat prin votul forului legislativ european.

Rezolutia adoptata miercuri a fost pregatita de liderii grupurilor PPE (populari), Socialisti si Democrati, ALDE (liberali) si Verzi (ecologisti), fiind adoptata cu votul favorabil a 506 eurodeputati, 151 voturi fiind impotriva, iar 23 s-au abtinut.

"Rezolutia da negociatorilor PE un mandat puternic pentru a se asigura ca MFF va fi suficient de flexibil pentru a asigura ca fondurile disponibile sa fie utilizate in mod optim. Parlamentul European cere de asemenea si o revizuire a cheltuielilor in cadrul MFF la jumatatea perioadei pentru a permite noului Parlament care va fi ales in 2014 si Comisiei Europene o oportunitate pentru a influenta bugetele pe care le vor mosteni", se arata in comunicatul PE.

Negocierile informale care vor fi purtate in perioada urmatoare cu privire la bugetul UE 2014-2020 trebuie sa aduca reglementari de aplicare a proiectului de buget. Parlamentul European trebuie isi dea acordul pentru aceste reglementari si sa existe un acord interinstitutional si cu Consiliul si Comisia Europeana, mentioneaza comunicatul.

De asemenea, PE va negocia in paralel si pentru bugetele diverselor programe europene in parte, pentru care e co-decizie a Parlamentului si Consiliului.

"Daca nu se va ajunge la un acord pana la inceputul lui 2014, vor fi aplicate cifrele bugetului din 2013, ajustat cu rata inflatiei", mai mentioneaza comunicatul PE.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1179 ori