Parlamentul austriac a ratificat tratatul de aderare a Croatiei la UE

Joi, 05 Iulie 2012, ora 12:22
1767 citiri
Parlamentul austriac a ratificat tratatul de aderare a Croatiei la UE

Parlamentul austriac a votat miercuri seara ratificarea Tratatului de aderare a Croatiei la Uniunea Europeana (UE), cu un vot cvasiunanim, relateaza AFP.

Dintre cei 159 de deputati prezenti in Parlament, 152 au votat pentru ratificarea tratatului, iar sapte deputati de extrema dreapta au votat impotriva.

Austria a devenit astfel a opta tara UE care a aprobat aderarea Croatiei la blocul european.

La 23 ianuarie, o majoritate coplesitoare (peste 67% din voturi) a croatilor a spus "da" aderarii statului lor la UE in cadrul unui referendum, pentru ca tara lor sa devina al 28-lea stat membru al UE.

Cele 27 de state membre ale UE trebuie sa ratifice tratatul de aderare, aproband integrarea Croatiei in blocul european, prevazuta pentru 1 iulie 2013.

Dupa Slovenia, in 2004, Croatia va deveni astfel a doua dintre cele sase foste republici iugoslave care adera la UE, o perspectiva oferita tuturor statelor din Balcanii occidentali.

UE a autorizat la 29 iunie inceperea negocierilor de aderare cu Muntenegru. Serbia a obtinut statutul de stat candidat in martie anul trecut, insa nu a obtinut inca aprobarea pentru inceperea negocierilor de aderare, la fel ca si Macedonia, care a obtinut statutul de candidat din 2005. Totusi, in pofida recomandarilor favorabile ale Comisiei Europene (CE), Grecia impiedica inceperea negocierilor cu Skopje, din cauza diferentelor cu privire la numele fostei republici iugoslave care, conform Atenei, face parte din patrimoniul sau istoric.

La randul sau, Bosnia-Hertegovina, care se confrunta cu dispute politice constante, nu a prezentat inca in fata Bruxelles-ului o cerere de obtinere a statutului de candidat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Croatia aderare UE, #Croatia tratat aderare UE, #croatia ue , #UE