Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pactul de Stabilitate, instrument de reglementare a politicilor bugetare din UE - Luni, 06 Octombrie 2008, ora 09:37

Pactul de Stabilitate, instrument de reglementare a politicilor bugetare din UE - Luni, 06 Octombrie 2008, ora 09:37

Pactul de Stabilitate si Crestere, care reglementeaza politicile bugetare ale UE, a fost amendat in 2005, pentru a le permite tarilor sa depaseasca limitele fixate pentru deficitele publice, in cazul unei crize grave sau recesiunii economice. Liderii celor mai puternice patru tari europene, reuniti sambata la Paris, au cerut ca pactul sa fie aplicat cu discernamant, din cauza crizei financiare.


Acest instrument, obiect al unei polemici recurente de la adoptarea sa, a fost realizat la presiunea Germaniei, in special pentru a insoti crearea mondei unice europene, euro, in 1999. Argumentul predominant atunci a fost ca o moneda unica implica pentru tarile care o folosesc o disciplina monetara comuna.


Pactul fixeaza limita anuala pentru deficitele publice nationale la 3% din Produsul Intern Brut (PIB). Tarile din zona euro care depasesc acest plafon risca sanctiuni, care pot ajunge pana la penalitati financiare. Textul fixeaza ca obiectiv o datorie publica totala de maxim 60% din PIB.


In 2005, pactul a fost amendat, pentru mai multa flexibilitate, intr-un moment in care majoritatea statelor se confruntau cu o crestere a deficitelor lor. Astfel, in prezent, guvernele au dreptul sa depaseasca, "temporar si in situatii exceptionale", pragul de deficit de 3%, daca pot invoca fie recesiune economica, fie o reducere semnificativa cresterii, fie o criza externa grava. Textul din 2005 face referire la "circumstante neobisnuite, independente de vointa statului membru vizat", care au "efecte semnificative asupra situatiei financiare a administratiilor publice".


La aceasta clauza au facut referire sambata membrii europeni ai G8, estimand in declaratia lor comuna ca "Pactul de Stabilitate si Crestere trebuie sa reflecte circumstantele exceptionale" in care se afla.


Franta este deja in recesiune tehnica, in conditiile in care inregistreaza, in al doilea trimestru consecutiv, o scadere a PIB-ului.


Amendamentul din 2005 flexibilizeaza regulile din acest sector. Astfel, daca in versiunea sa initiala textul nu permitea depasirea acestei limite decat in cazul unei recesiuni foarte grave (o scadere de minim 2% din PIB), din 2005 pactul vorbeste de o "rata de crestere negativa" sau de o "perioada prelungita de crestere redusa".


Pentru a nu agrava crizele economice, pactul autorizeaza Guvernele sa nu compenseze pierderile din veniturile fiscale provocate de incetinirea activitatii prin scaderi ale cheltuielilor bugetare echivalente. Acest mecanism este numit "stabilizator automat". Tarile UE au hotarat deja, in urma cu doua saptamani, sa il foloseasca, cu conditia sa se mentina sub limita prevazuta de 3%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1105 ori