Orban: Romania poate participa la Acordul de Guvernanta din primul moment

Marti, 20 Decembrie 2011, ora 17:59
964 citiri
Orban: Romania poate participa la Acordul de Guvernanta din primul moment

Romania poate aplica toate prevederile Acordului de Guvernanta din primul moment, a declarat marti ministrul afacerilor europene, Leonard Orban.

Ministrul Leonard Orban a explicat de ce este importanta schimbarea numelui acordului decis la Consiliul European de Iarna, din 8 si 9 decembrie, din Acord de Guvernanta Fiscala in Acord de Guvernanta Economica.

"Titlul acestui acord s-a schimbat. Se spune ca nu este foarte important acest lucru. Ba este foarte important, pentru ca de unde initial vorbeam de pactul fiscal, cuvantul fiscal a fost eliminat din titlul acordului tocmai in ideea de a raspunde unor sensibilitati ale unor state membre legate de problematica armonizarii domeniului impozitarii, mai ales in ceea ce priveste impozitarea directa. O chestiune care este foarte sensibila si pentru Romania", a precizat Leonard Orban.

Acordul da posibilitatea statelor din afara euro sa aleaga varianta potrivita pentru participarea la pact.

"Exista trei modalitati diferite. Prima: sa se participe imediat de la momentul cand a fost ratificat acordul si instrumentele de ratificare au fost transmise catre UE. In al doilea rand exista varianta sa se participe partial, doar pe anumite masuri care sunt incluse in acest acord. O a treia varianta: tarile din afara zonei euro care doresc sa participe la acest acord sa aplice prevederile acordului numai de la momentul in care devin state membre ale zonei euro", a explicat ministrul.

In opinia sa, Romania poate participa din primul moment.

"Asa cum arata situatia in momentul de fata, Romania poate, dupa parerea mea, sa se asocieze din primul moment la tot tratatul sau daca nu, la mare parte din el", a spus Orban.

Oficialul a mai punctat contributia Romaniei la consolidarea guvernantei fiscale.

"Romania a contribuit la consolidarea guvernantei economice nu doar prin asociere, ci prin participare la negocieri. A avut contributii concrete foarte importante la acest proces de consolidare a guvernantei economice. Va dau un singur exemplu, chestiunea legata de recapitalizarea bancilor sau chestiunea legata de nivelul de expunere a filialelor bancilor din zona euro", a declarat Leonard Orban.

#acord guvernanta UE, #masuri UE Romania, #aprobari UE Romania , #UE