Orban: M-a surprins scaderea brusca a increderii romanilor in institutiile europene

Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 19:17
1086 citiri
Orban: M-a surprins scaderea brusca a increderii romanilor in institutiile europene

Ministrul MAEur, Leonard Orban, s-a declarat "surprins" de scaderea brusca a increderii romanilor in institutiile europene, scadere inregistrata de Eurobarometrul publicat marti.

"M-a surprins, m-a surprins. La o scadere ma asteptam, dar nu ma asteptam sa fie atat de brusca".

"Cauzele sunt multiple. Sunt greu de perceput si de inteles demersurile care se fac la nivel comunitar pentru a combate efectele crizei si pentru a evita probleme semnificativ mai mari in continuare", a declarat miercuri Leonard Orban, intrebat de rezultatele Eurobarometrului, potrivit caruia doar 46% dintre romani considera ca UE se indreapta intr-o directie buna, fata de 60% in 2010.

"Pe de alta parte, dezbaterile pe teme europene sunt foarte putine. In Romania asta se vede, exista aceasta perceptie ca UE nu este capabila sa gaseasca solutiile cele mai bune la criza sau crizele cu care ne confruntam. Explicatii sunt multiple, regret aceasta cifra. Sper ca, odata cu imbunatatirea climatului economic, si perceptia populatiei privind directia spre care se indreapta UE sa se modifice", a mai spus Orban.

Nivelul de incredere al romanilor in Uniunea Europeana a ajuns la cel mai scazut nivel - 46% - in 2011, potrivit Eurobarometrului lansat marti.

Desi Romania se inscrie in tendinta observabila la nivelul tuturor statelor membre, aceea de scadere a gradului de incredere in directia urmata de UE, ea se situeaza totusi semnificativ peste media europeana a increderii, care este de 38%.

Clasamentul increderii este condus de Suedia (67%), Letonia (65%), Bulgaria (60%) si inchis, nu surprinzator, de Portugalia (30%), Spania (28%) si Italia (21%). In acest clasament, Romania se situeaza pe pozitia a 12-a.

Nicolae Idu, seful Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, a precizat ca acesta este cel mai scazut nivel de incredere al romanilor in institutiile europene, de cand Romania este stat membru si de cand era tara candidata la UE.

Idu: In Romania, efectele crizei s-au produs cu un declaj fata de restul Europei

O explicatie "locala a acestei prabusiri" a increderii este, in opinia lui Idu, faptul ca in Romania efectele crizei s-au produs cu un anumit decalaj fata de restul Europei. Astfel, efectele au fost simtite abia in 2011, an in care s-a efectuat si acest Eurobarometru.

In plus, aceste masuri de austeritate au fost luate in acord cu institutiile care au acordat imprumuturi Romaniei, printre care se numara si UE.

Asteptarile "neimplinite" privind absorbtia fondurilor europene - in 2011 rata reala de absorbtie fiind de 3% - au contribuit si ele la aceasta scadere drastica a increderii romanilor in UE, care altadata acordau o incredere de 85%.

Pentru Romania, datele Eurobarometrului au fost culese intre 3 si 20 noiembrie 2011 pe baza unui esantion reprezentativ la nivel national de 1011 persoane de 15 ani si peste.

Sondajul a fost realizat de TNS Opinion&Social, la cererea Comisiei Europene. Datele au fost culese in cele 27 de state membre ale UE, cele trei tari candidate - Croatia, Turcia si Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei - , plus Comunitatea Cipriota Turca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Leonard Orban declaratii incredere UE, #institutii europene Orban, #incredere romani institutii europene , #UE