Oficial OMC: Salvarea UE de catre China, un "bla-bla mediatic"

Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 17:28
1263 citiri
Oficial OMC: Salvarea UE de catre China, un "bla-bla mediatic"

Discutiile privind o salvare financiara a Uniunii Europene de catre China nu sunt decat un 'bla-bla mediatic', au apreciat joi responsabili politici si economici reuniti la Forumul Economic Mondial din statiunea elvetiana Davos, relateaza AFP.

"Din punctul meu de vedere (...), acesta nu este decat un bla-bla mediatic", a spus directorul general al Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), Pascal Lamy.

"Nu cred nicio secunda ca vor exista negocieri intre guvernul chinez si europeni asupra urmatorului subiect: :noi va vom cumpara datoria daca voi veti face asta sau asta", a adaugat el.

Potrivit lui Lamy, Beijingul "nu face acest lucru nici macar cu SUA'. "Ei achizitioneaza parti din datoria americana fara a pune conditii. Prin urmare, nu cred acest lucru", a subliniat el.

Liderii din UE, care este afectata de o criza a datoriilor publice fara precedent, s-au indreptat spre China, care detine unele din cele mai mari rezerve de valuta - 3.200 de miliarde de dolari (2.430 de miliarde de euro) -, pentru a investi in fondul european de salvare.

China nu a anuntat pana in acest moment niciun angajament ferm privind dorinta sa a furniza sprijin financiar, limitandu-se la a indica faptul ca va continua 'sa sustina eforturile Europei' pentru a pune capat crizei datoriilor.

Robert Greifeld, presedintele bursei americane de valori Nasdaq, a exclus la randul sau posibilitatea salvarii zonei euro de catre China.

"Definim China ca o tara in dezvoltare si in acelasi timp inaintam ideea ca o tara in dezvoltare trebuie sa ajute Europa dezvoltata", a explicat el.

"Este un pic ironic. Il sustin pe Pascal (Lamy) cand spune ca este un bla-bla, o speculatie mediatica. Nu vad nicio legitimitate dincolo de asta", a mai spus Greifeld.

In orice caz, "oricat de mari ar fi rezervele, China nu poate rezolva problema, chiar daca ar vrea", a declarat el, oferind ca exemplu datoria de 1.900 de miliarde de euro a Italiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#OMC China, #Organizatia Mondiala Comert, #china salvare europa , #UE