OCDE: Incetinire puternica a cresterii economice pentru zona euro

Luni, 31 Octombrie 2011, ora 15:20
1005 citiri
OCDE: Incetinire puternica a cresterii economice pentru zona euro

Zona euro se indreapta catre o incetinire puternica a cresterii economice anul urmator, iar un esec in a restabili increderea in situatia financiara a statelor ar putea declansa o contractie majora a PIB-ului in tarile dezvoltate, potrivit Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Intr-un raport publicat cu numai cateva zile inaintea summit-ului G20 programat joi si vineri in Franta, OCDE a revizuit puternic in scadere estimarea de crestere economica pentru zona euro, de la 2%, cat anticipa in mai, la 0,3%.

De asemenea, OCDE a redus prognoza pentru Statele Unite de la 3,1% la 1,8% si a avertizat in privinta unor puternice riscuri pentru perspectiva globala, daca liderii politici esueaza in incercarea de a stopa extinderea crizei datoriilor suverane pe pietele financiare.

"O deteriorare a situatiei financiare de magnitudinea celei observate in timpul crizei globale din 2007-2009 ar putea conduce la o scadere a PIB in unele economii importante ale OCDE cu pana la 5% in prima parte a anului 2013", se arata in raport.

Pe de alta parte, daca masurile anuntate saptamana trecuta de liderii zonei euro sunt implementate eficient, cresterea ar putea depasi asteptarile.

OCDE a avertizat, insa, ca incertitudinile au crescut puternic in ultimele luni, intrucat situatia Grecia, aflata in pragul falimentului, ameninta sa afecteze bancile europene si tarile europene cu datorii mari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#crestere economica zona euro, #incetinire crestere economica zona euro , #UE