Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Noul pact bugetar va fi semnat luni, la Bruxelles

Noul pact bugetar va fi semnat luni, la Bruxelles

Lideri europeni urmeaza sa adopte luni noul pact bugetar menit sa consolideze disciplina financiara comuna vizand rezolvarea crizei datoriei cu care se confrunta in special zona euro.

Cerut de Germania ca semn al solidaritatii financiare, proiectul de document stipuleaza in esenta introducerea "regulii de aur" privind echilibrul contabil, mod de aplicare, mecanisme de corectie, sanctiuni, eventualitatea inscrierii deficitului in Constitutia fiecarei tari.

Tarile semnatare se angajeaza astfel sa dispuna de "bugete echilibrate" sau "excedentare".

Proiectul de document ar urma sa fie semnat de 26 din cele 27 de state membre, fara Marea Britanie.

Tarile europene au ajuns la 13 ianuarie la un acord asupra liniei generale a noului pact bugetar. De la sfarsitul lunii decembrie au loc discutii tehnice pentru finalizarea textului privind noul pact bugetar, decis cu ocazia celui mai recent summit european.

Schimburile de idei s-au realizat la nivel de functionari cu rang inalt din tarile membre ale UE, inclusiv Marea Britanie, care a refuzat semnarea acestui pact.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 958 ori