Noul buget al UE starneste controverse. Afla de ce

Luni, 24 Septembrie 2012, ora 18:09
1438 citiri
Noul buget al UE starneste controverse. Afla de ce

Comisia Europeana a propus un buget total de 1.033 de miliarde de euro pentru perioada 2014 - 2020. Oficialii europeni au pozitii diferite in ceea ce priveste noul buget multianual al Uniunii Europene.

O serie de state influente, printre care se numara si Marea Britanie, sustin ca o crestere a cheltuielilor nu este sustenabila si cer inghetarea bugetului la valoarea actuala.

Reprezentantii din Marea Britanie vor ca bugetul sa fie cu aproximativ 100 de miliarde de euro mai mic. De asemenea, ministrul britanic pentru afaceri europene, David Liddington, a declarat ca va sublinia la reuniunea de luni ca CE trebuie sa invete "sa cheltuie mai bine, nu sa incerce intotdeauna sa cheltuie mai mult".

La fiecare aproximativ sase ani, in UE are loc o infruntare politica privind marimea si structura cadrului bugetar multianual, comenteaza BBC News, precizand ca, de aceasta data, confruntarea are loc pe fondul crizei economice.

Romania va fi reprezentata la intalnire de ministrul pentru afaceri europene, Leonard Orban.

Oficialii Ministerului Afacerilor Europene au precizat ca discutiile referitoare la viitorul cadrul financiar al Uniunii vor porni de la o versiune actualizata de presedintia cipriota a Consiliului UE a pachetului de negociere, care pune accentul pe masuri de stimulare a cresterii economice si pe cheltuirea cat mai eficienta a fondurilor din bugetul comunitar.

#buget ue, #discutii buget UE, #controverse buget UE, #Romania discutii buget UE , #UE