Necesitatea unei politici energetice unitare in UE

Vineri, 09 Februarie 2007, ora 08:56
1320 citiri

Primul ministru al Ungariei, Ferenc Gyurcsany, si-a exprimat acordul cu ideea ca este nevoie de o politica energetica unitara a Uniunii Europene, care sa reduca dependenta UE fata de Rusia in domeniul aprovizionarii cu energie.Dar,pana la aparitia respectivei politici energetice unitare, statele care resimt cel mai puternic aceasta dependenta - cum este si cazul Ungariei - au obligatia sa asigure aprovizionarea populatiei tarii cu energie, chiar daca o asemenea actiune ar fi in dezavantajul unitatii UE. Ferenc Gyurcsany a declarat unei agentii americane de presa ca Ungaria este nevoita sa semneze acorduri separate cu Rusia privind aprovizionrea cu petrol si gaz metan, a transmis recent agentia MTI. Declaratia premierului ungar constituie subiectul unui comentariu semnat de istoricul ungar Geza Jeszenszky, fost ministru de externe.

La o privire superficiala, nu pare sa fie nimic de criticat in declaratia premierului ungar. Mai intai, el prezinta importanta politicii energetice unitare a UE, dupa care anunta ca Ungaria este nevoita sa asigure necesarul de petrol si de gaz metan al populatiei tarii, deocamdata prin acorduri separate semnate cu Rusia. Sunt incredintat, afirma autorul comentariului, ca premierul ungar se ingrijoreaza nu doar pentru situatia aprovizionarii populatiei Ungariei, ci se gandeste si la importatori. Numai ca ar fi cazul sa se clarifice daca premierul se gandeste la contracte private sau la angajamente ale statului. Daca guvernul ungar doreste sa intervina in importul de petrol, de gaz metan si de energie electrica.

Deoarece, arata autorul comentariului, dupa cate se stie, respectivele acorduri au fost incheiate de firme private (si se zvoneste ca la un pret mult mai mare decat cel practicat de firmele din Occident), deci ar fi cazul sa se spuna clar ce rol va acorda premierul ungar guvernului condus de el, in aceasta afacere. Centrul pentru Studii Strategice si Internationale (CSIS) din Washington constata, intr-o analiza publicata pe site-ul sau, ca inchiderea in ianuarie anul trecut, de catre Rusia, a robinetului de gaz metan care trecea prin Ucraina a trezit la realitate Uniunea Europeana, dar nu suficient de mult. Declaratia privind politica energetica comuna a UE se refera doar la o eficienta mai ridicata, la emanarea unei cantitati mai mici de substante poluante si la folosirea mai eficienta a resurselor energetice refolosibile.

in document exista semnale putine in sensul ca UE ar fi capabila sa elaboreze un raspuns comun privind reducerea dependentei energetice a Uniunii fata de Rusia. Statul-cheie si in aceasta problema este Germania, care, prin conductele de gaze pe care intentioneaza sa le construiasca pe fundul Marii Baltice, lucrare de opt ori mai costisitoare decat cea a conductelor de gaze care trec la suprafata, va implica o participare mult mai mare a Rusiei la aprovizionarea cu gaze, de la 44 la suta, cat este in prezent, la 80 la suta. Rusia, prin intreprinderile sale de stat, conduse de fostii ofiteri de securitate rusi, profitand de situatia lor de monopol, dicteaza preturile si, incalcand drepturile de proprietate ale conductelor, tine in mana si distribuirea de energie.

Completand intr-un fel ipotezele de mai sus, reprezentantul Fundatiei German Marshall, Jorg Himmelreich, in studiul sau intitulat 'in partida de sah a Rusiei, care ar putea fi urma- toarea mutare a UE?', publicat in revista National Interes din 16 ianuarie, sustine, printr-o argumenta- tie logica, necesitatea unei politici externe energetice comune, unitare: 'Jocul in domeniul energetic, jucat de UE impotriva Rusiei, se afla deocamdata doar la inceput. Uniunea Europeana poate da doar un singur raspuns bun la cea mai recenta mutare a Rusiei (adica la inchiderea temporara a robinetului de titei spre Belarus), si anume, sa joace ca o echipa unita, oricat de dificil ar fi acest lucru.'

Autorul studiului atrage atentia ca prin incheierea unor acorduri separate, Rusia poate ridica un stat membru al UE impotriva altora. Doar o politica energetica comuna, unitara ar putea apara noile state membre de influenta economica tot mai puternica a Rusiei.'Elaborarea unei politici externe in domeniul energeticii cere o vointa politica extrem de mare din partea celor 27 de state membre ale UE, in sensul ca ele sa-si consolideze interesele pe termen lung. Autorul german al studiului asteapta initiativa mult mai activa din partea Germaniei, tara care in prezent detine presedintia prin rotatie a Uniunii Europene. Nu este cazul sa ne miram de atitudinea Rusiei. Ea tinde spre consolidarea situatiei sale de monopol, pentru a-si putea valorifica resursele naturale de energie la preturi cat mai ridicate.

Este de inteles si faptul ca, daca in interesul acestui lucru, Rusia colaboreaza strans cu un rival traditional, de condamnat este acel rival, in cazul in care parteneriatul sau cu Rusia merge in dauna celorlalte tari membre ale UE. Rusia - sprijinindu-se pe veniturile sale provenite din petrol si gaze - va cumpara din Europa tot ce este de vanzare si tot ceea ce pentru ea reprezinta o valoare. Dar daca Rusia s-ar afla in fata unui partener cu forta si influenta comparabila cu ea - adica cu Uniunea Europeana cu vointa unitara - atunci Rusia nu ar putea sa profite de o situatie avantajoasa de moment, iar in acest caz ar putea sa apara relatii bazate pe interese reciproce in partea occidentala si de est a Europei.

Exista doua organizatii puternice in lume, Uniunea Europeana si NATO, iar Ungaria este membra in ambele aceste organizatii. in interiorul acestora, tara are sanse bune sa-si impuna interese, daca va avea o atitudine comuna cu statele aflate in situatii asemana- toare, cu statele tinute impreuna timp de aproape jumatate de secol de o nefericita soarta comuna. Dar daca Ungaria, deocamdata singura, iese din acest grup, nu numai ca isi pune in pericol propriile interese pe termen lung, ci deterioreaza si sansele realizarii unei politici comune, unitare a Europei, sustine in incheiere autorul comentariului, Geza Jeszenszky.


Bloombiz
(Sursa: Rompres)