Moscova spera ca relatiile sale cu UE nu au atins un punct "fara intoarcere"

Marti, 18 Noiembrie 2014, ora 13:40
1170 citiri
Moscova spera ca relatiile sale cu UE nu au atins un punct "fara intoarcere"
Foto: RT

Rusia si-a exprimat marti speranta ca relatiile sale cu Uniunea Europeana nu au atins un punct "fara intoarcere" din cauza crizei din Ucraina, dupa ce UE a anuntat noi sanctiuni contra separatistilor ucraineni prorusi sustinuti de Moscova.

"Speram ca <> nu a fost atins", a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov la o reuniune a unor diplomati rusi si belarusi la Minsk, capitala Belarusului, inaintea unor discutii prevazute marti la Moscova cu omologul sau german Frank-Walter Steinmeier, scrie Mediafax.

"Suntem interesati de dezvoltarea legaturilor" cu Europa, a declarat Lavrov, citat de agentia oficiala Tass.

Seful diplomatiei ruse a reiterat indemnul Moscovei la crearea unui "spatiu economic si umanitar comun" "de la Lisabona la Vladivostok", o idee evocata de catre presedintele rus Vladimir Putin dar care a fost primita cu raceala de catre europeni.

Lavrov a indemnat din nou autoritatile ucrainene sa respecte armistitiul incheiat in septembrie cu separatistii prorusi din estul Ucrainei, incalcat zilnic de ambele tabere si sa se angajeze in negocieri cu rebelii pentru a pune capat conflictului care s-a soldat cu peste 4.000 de morti.

"In loc sa stabileasca contacte (cu separatistii), Kievul s-a angajat intr-o politica de asfixiere economica si sociala a sud-estului" Ucrainei, a acuzat el, referindu-se la zone aflate sub controlul separatistilor.

"Sper ca colegii nostri occidentali, care au o influenta asupra Kievului, isi dau seama de pericolul" unei asemenea politici, a adaugat Lavrov.

Moscova doreste reformarea OSCE

El a mai afirmat ca Moscova doreste reformarrea Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), care a mobilizat observatori in Ucraina.

"Ne opunem ca aceasta organizatie sa devina un instrument" al occidentalilor impotriva Rusiei, a subliniat el.

UE a decis luni sa extinda lista cu nume ale unor lideri separatisti ucraineni carora le sunt impuse sanctiuni, dar nu a consolidat sanctiune impuse Rusiei, in speranta de a pastra dialogul cu Moscova privind criza din Ucraina, care provoaca cele mai puternice tensiuni intre Rusia si Occident de la Razboiul rece incoace.

#lavrov ue, #Rusia UE, #moscova ue , #UE