Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Moody's afirma ca UE este confruntata cu o criza existentiala

Moody's afirma ca UE este confruntata cu o criza existentiala

Agentia de rating Moody's afirma intr-un raport emis vineri ca la 50 de ani de la formare Uniunea Europeana este confruntata cu o serie de riscuri importante, intrand intr-o perioada de nesiguranta in care directiile de urmat nu sunt foarte clare.

In special, combinatia intre extinderea frenetica si respingerea de catre Franta si Olanda a Constitutiei Europene a afectat grav identitatea Uniunii Europene, avertizeaza Moody's.

Raportul agentiei de rating Moody's, intitulat "Uniunea Europeana la varsta de 50 de ani: Au trecut oare anii cei mai buni?" explica faptul ca soarta blocului european este importanta din punct de vedere al riscurilor, din cauza rolului pe care politica de integrare a UE l-a jucat in asigurarea stabilitatii politice, a politicilor macroeconomice si transformarii microeconomice.

"Insa, avand in vedere ultimele evenimente, UE este nesigura daca ar trebui sa-si propage modelul sau prin expasiune sau, daca ar fi mai bine sa se concentreze pe consolidare grupului de state din care este compusa", a declarat seful diviziei de analize a politicilor international a Moody's, Pierre Cailleteau.

Agentia de rating afirma ca Uniunea este confruntata cu cel putin patru mari provocari in urmatorii zece ani.

Imbatranirea populatiei este prima provocare, mai ales in ceea ce priveste nivelul cheltuielilor guvernamentale pentru sustinerea cheltuielilor sociale. In al doilea rand, spune Moody's, UE incepe sa fie afectata intr-un anumit grad de ineficienta, avand in vedere ca reglementarile modalitatilor de vot, stabilite in anul 2000, au devenit in mod clar inadecvate pentru funtionarea eficienta a unei Uniuni largite, aici contribuind si lipsa de reglementari fundamentale dupa respingerea Constitutiei.

In acest context, "inter-guvernamentalismul", ciocnirea intereselor nationale "cheie" incepe sa preocupe din ce in ce mai mult, doarece numarul statelor membre a crescut, iar multe dintre acestea sunt confruntate cu un grad inalt de fragmentare politica.

In al treilea rand, Moody's observa un anumit nivel al oboselii in ceea ce priveste extinderea si reforma UE, momentan orice viitoare largire fiind compromisa din cauza ca beneficiile unei asemenea politici nu sunt clare la nivelul populatiei.

In final, Moody's considera ca UE sufera de o crestere a nivelului anxietatii, Europa devenind un teatru al globalizarii in loc de a fi un protector impotriva acestei tendinte, lucru ce nemultumeste pe multi.

"O alta sursa de risc este posibilitatea unei dezmembrari a Uniunii Europene sau a Uniunii Monetare Europene. Insa Moody's crede ca riscurile unei dezmembrari ale UME raman mici. Insa, chiar daca aceasta posibilitate este foarte improbabila, nu poate fi ignorata", a adaugat Cailleteau.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 861 ori