Moldovenii vor circula fara vize in spatiul Schengen, de la sfarsitul lunii

Joi, 03 Aprilie 2014, ora 13:07
2335 citiri
Moldovenii vor circula fara vize in spatiul Schengen, de la sfarsitul lunii

Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, si reprezentantul presedintiei elene a Consiliului Uniunii Europene, Dimitris Kourkoulas, ministru adjunct al afacerilor externe al Greciei, au semnat joi decizia cu privire la eliminarea vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova care calatoresc in UE.

Decizia va fi publicata in Jurnalul Oficial al UE la 8 aprilie si va intra in vigoare la 28 aprilie, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene de la Chisinau, care saluta semnarea deciziei respective.

La ceremonia de semnare a fost prezent si comisarul european pentru afaceri interne Cecilia Malmström, care a aratat ca liberalizarea regimului de vize reprezinta inceputul unui nou capitol al relatiilor dintre Chisinau si Bruxelles.

"Pana la sfarsitul lunii, cetatenii moldoveni detinatori ai unui pasaport biometric nu vor mai avea nevoie de viza pentru a calatori in zona Schengen pentru sederi de scurta durata. Aceasta este o mare realizare si inceputul unui nou capitol in relatiile noastre. Am lansat dialogul nostru in privinta vizelor cu Republica Moldova in iunie 2010 si in mai putin de patru ani calatoriile fara viza in spatiul Schengen au devenit o realitate pentru cetatenii moldoveni. Acest lucru arata ca eforturile depuse de autoritatile moldovene au dat roade si ca UE isi asuma angajamente cu tari terte care doresc sa lucreze cu noi", a declarat Cecilia Malmstrom

Posibilitatea de a calatori fara viza in spatiul Schengen pentru perioade scurte va facilita si mai mult contactele interpersonale si va consolida legaturile de afaceri, sociale si culturale dintre Uniunea Europeana si Republica Moldova.

"Acest lucru este si un exemplu excelent pentru alte tari din regiune, care demonstreaza ca un angajament politic puternic si implementarea efectiva a reformelor aduc rezultate tangibile", sustine Cecilia Malmstrom.

Republica Moldova a parafat si Acordul de asociere la UE, care il cuprinde si pe cel de liber schimb si care ar urma sa fie semnat in luna iunie.

#viza spatiul Schengen, #vize cetateni Republica Moldova, #eliminare vize cetateni moldoveni , #UE