Ministrul german de Finante doreste reducerea lichiditatii din zona euro

Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 17:56
1152 citiri
Ministrul german de Finante doreste reducerea lichiditatii din zona euro
Wolfgang Schauble, ministrul german de finante. Sursa foto: The Telegraph

Wolfgang Schaeuble, ministrul de Finante al Germaniei, considera ca Banca Central Europeana (BCE) ar trebui sa incerce sa reduca lichiditatea in circulatie in zona euro, chiar daca a recunoscut ca unele dintre tarile din regiune se confrunta cu o situatie economica precara.

"Exista prea multi bani pe piata, mult prea multi bani in opinia mea", a declarat Schaeuble intr-un interviu publicat vineri de saptamanalul economic german Wirtschaftswoche.

"Daca BCE ar incerca sa utilizeze o parte din instrumentele de care dispune pentru a reduce putin aceasta lichiditate abundenta as fi fericit", a adaugat Schaeuble.

Potrivit oficialului german, injectia de lichiditati in economie fara adoptarea de reforme structurale nu este suficienta pentru a crea conditiile unei cresteri sustenabile.

Oficialul german sustine stabilirea unui prag minim pentru impozitarea companiilor la nivel global

De asemenea, Wolfgang Schaeuble a spus ca sprijina in continuare un impozit minim pentru companii la nivel mondial.

"Un singur sistem de impozitare la nivel mondial este, probabil, o iluzie. Dar un impozit minim ar fi de dorit", a spus Schaeuble. In acest context, Schaeuble a apreciat ca decizia Ciprului de a majora impozitul pe companii de la 10 pana la 12,5% a fost prea putin.

La finele lui 2011 si inceputul lui 2012, BCE a imprumutat bancilor din zona euro aproximativ 1.000 de miliarde de euro cu dobanzi reduse in contextul unei crize pe piata interbancara. In plus, BCE continua sa alimenteze bancile cu lichiditate cu prilejul operatiunilor saptamanale si lunare.

Marti, presedintele BCE, Mario Draghi a precizat ca bancile au rambursat jumatate din fondurile pe care le-au primit cu prilejul operatiunilor LTRO dupa ce institutia de la Frankfurt a oferit bancilor posibilitatea rambursarii anticipate a fondurilor.

#reducere lichiditate zona euro, #probleme financiare zona euro, #Germania criza zona euro, #impozit minim global companii , #UE