Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ministrii de finante ai UE au acceptat crearea unui spatiu unic al platilor europene

Ministrii de finante ai UE au acceptat crearea unui spatiu unic al platilor europene

Ministrii europeni de finante au acceptat in unanimitate textul prin care ia nastere o piata unica a platilor europene, ce va permite in primul rand companiilor si cetatenilor sa economiseasca sume importante in acest sector, relateaza AFP.

"Aceasta este o decizie extrem de importanta, reprezentand un progres tangibil in ceea ce priveste integrarea pietelor financiare", a declarat ministrul german de finante Peer Steinbruck, inainte de demararea discutiilor.

Scopul crearii Zonei Unice de Plati Euro (SEPA) este de a spori competitivitatea in cadrul sectorului financiar, de a reduce costurile si de a extinde oferta pentru consumatori.

Comisia Europeana, cea care a propus aceasta masura, estimeaza ca odata cu crearea SEPA, economia europeana va beneficia de reducerea cu 50-100 de miliarde euro pe an a cheltuielilor, avand in vedere ca tranzactiile transfrontaliere vor deveni la fel de ieftine ca si cele nationale.

Un nou sistem de plati pan-european, bazat de standarde tehnice comune va pune capat sistemului national actual, caracterizat de ineficienta, facilitand activitatea noilor veniti pe piata platilor transfrontaliere, care sunt in directa concurenta cu bancile cu renume si experienta.

Aceasta regula se va aplica tuturor statelor membre UE si tuturor monedelor nationale. Statele membre si Parlamentul European au drepturi egale de decizie privind adoptatea acestei masuri, ce va costa multe miliarde de euro.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 704 ori