Merkel si Sarkozy s-au pus de acord chiar din prima zi de intalniri

Luni, 05 Decembrie 2011, ora 18:29
1343 citiri
Merkel si Sarkozy s-au pus de acord chiar din prima zi de intalniri
Foto: Angela Merkel si Nicolas Sarkozy/ SURSA: Portfolio

Germania si Franta sustin modificarea tratatului de la baza UE si renunta la divergente, pentru a evita orice risc in zona euro. Mecanismul European de Stabilitate Financiara trebuie avanseze din 2013 si Grecia ramane o exceptie, au hotarat cancelarul german, Angela Merkel si presedintele francez, Nicolas Sarkozy, in urma intalnirii avute luni, la Paris.

Oficialii europeni s-au intalnit luni in Franta, pentru a formula propunerile comune menite sa rezolve criza din zona euro, pe care le vor prezenta in cadrul summitului UE care va avea loc vineri.

Acestia au declarat ca vor prezenta mai multe detalii despre propunerile lor, miercuri, intr-o scrisoare adresata lui Herman Van Rompuy, presedinte Consiliului European.

"Vrem ca Mecanismul European de Stabilitate Financiara sa avanseze din 2013, astfel incat deciziile care nu sunt luate in unanimitate, dar luate in majoritate semnificativa sa fie calificabile", a declarat Nicolas Sarkozy, in conferinta de presa de dupa intalnire.

"Cat despre o profunzime a discutiilor, am cazut de acord ca ceea ce a fost declaratia noastra comuna cu Mario Monti vrem sa fie mentinut si aplicat, ne abtinem de la orice fel de comentariu cu privire la actiunile sale", a adaugat el.

"Este o situatie dificila, grava. Franta considera ca alianta sa cu Germania are elemente strategice esentiale. Franta si Germania sunt cele mai mari economii din Europa. Existenta unor divergente intre aceste tari duce la riscuri in zona euro. Traim impreuna in Europa guvernelor care vrea sa evite greselile din trecut. Toate intarzierile acumulate trebuie prinse din urma, euro obligatiunile nu sunt in niciun caz solutia de riza. Aceasta este o idee cel putin ciudata, aceea de a monitoriza datoriile fara a controla dimensiunea datoriilor celorlalte, facem deja efortui si daca monitorizam datoriile, aceste eforturi sunt zadarnicite", a continuat presedintele francez.

Colaborarea, termenul la ordinea zilei

Angela Merkel si-a inceput discursul sustinand ca Franta si Germania "colaboreaza strans".

"Intalnirea noastra a fost, ca de obicei, fructuoasa. Ne aflam intr-o situatie dificila si trebuie in primul rand sa recastigam increderea. Toate aceste discutii merg dincolo de simple acorduri si de dicutii privind modificarea tratatelor. Este nevoie de o amortizare a deciziilor si a modului de gandire in intreaga Europa astfel incat toate tarile sa respecte tratatul", a subliniat cancelarul german.

Potrivit lui Merkel, o astfel de procedura nu poate fi lansata decat cand exista un vot in acest sens din partea unei majoritati.

"Suntem deschisi pentru modificarea tratatului, dar suntem absolut hotarati ca daca cineva refuza, suntem pregatiti sa primim alte orice propuneri pentru alte modificari. Trebuie schimbate bazele juridice in conformitate cu realitatea din teren, de aceea suntem dispusi sa discutam toate acestea la urmatorul summit euro", a explicat Merkel.

Liderii UE spera ca tratatul sa poata fi modificat pana in luna martie a anului viitor.

Cancelarul german sustine ca trebuie sa discute incontinuare cu partenerii euro, "pentru ca Franta si Germania sunt doar doi membri".

"Apoi aplicarea mecanismului european de stabilitate financiara trebuie accelerata pentru a fi pus in aplicare in 2012", adauga Merkel.

Intr-un final, cancelarul german a tinut sa repete o replica destul de cunoscuta: "Grecia va ramane o exceptie".

Potrivit lui Merkel, "nu se poate spune ca o anumita parte a euro e mai sigura decat alta si ca in anumite tari se pot face investitii sigure".

#intalnire merkel sarkozy, #declaratii Merkel Sarkozy Paris, #decizii zona euro , #UE