Merkel, Hollande, Monti si Rajoy se intalnesc la Roma inaintea summitului UE

Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 16:55
1115 citiri
Merkel, Hollande, Monti si Rajoy se intalnesc la Roma inaintea summitului UE

Liderii principalelor patru economii din zona euro, Germania, Franta, Italia si Spania, se vor intalni vineri la Roma pentru a-si apropia pozitiile inaintea summitului Uniunii Europene de saptamana viitoare, considerat crucial pentru rezolvarea crizei datoriilor.

Premierul italian Mario Monti, asteptat sa joace un rol de mediator intre Paris si Berlin, ii va primi pe presedintele francez Francois Hollande, care a mai fost la Roma vinerea trecuta, pe cancelarul german Angela Merkel si pe omologul sau spaniol Mariano Rajoy.

Acest mini-summit "va fi o ocazie de a marca un anumit numar de convergente" si de a cauta un compromis, inaintea summit-ului UE din 28 - 29 iunie de la Bruxelles, a subliniat marti presedintele Hollande, in timpul reuniunii G20 de la Los Cabos, in Mexic.

O sursa guvernamentala italiana a temperat totusi asteptarile, avertizand ca nu va fi vorba de un acord referitor la masurile detaliate, care va avea loc la nivel european.

Ministrii de Finante din zona euro se vor intalni la randul lor joi, la Luxemburg, pentru pregatirea reuniunii europene.

Importanta summitului UE de la sfarsitul acestei luni este considerata cruciala avand in vedere ca ajutorul promis de zona euro bancilor spaniole si victoria dreptei in Grecia nu au calmat pietele financiare, iar randamentele obligatiunilor spaniole si italiene sunt in crestere.

UE trebuie sa defineasca un program clar de recredibilizare a euro si de stimulare a cresterii economice, a explicat Monti.

Francois Hollande, care a promis sa influenteze strategia europeana pentru sustinerea cresterii economice, sustine in principal mobilizarea a 120 de miliarde de euro pentru cresterea capitalizarii Bancii Europene pentru Investitii si infiintarea de obligatiuni pentru finantarea marilor proiecte de infrastructura.

Angel Merkel sustine pe de alta parte aplicarea de masuri structurale care sa duca la cresterea competitivitatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#summit ue, #intalnire lideri zona euro, #intalniri summit UE , #UE