Merkel avertizeaza: Marea Britanie ar putea iesi din UE

Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 16:07
1962 citiri
Merkel avertizeaza: Marea Britanie ar putea iesi din UE

Cancelarul Germaniei Angela Merkel a avertizat, miercuri, Marea Britanie sa nu intoarca spatele Uniunii Europene si i-a cerut lui David Cameron sa coopereze cu ea pentru evitarea unui blocaj in negocierile bugetului UE din aceasta luna.

Cei doi lideri s-au intalnit la Londra pentru a rezolva divergentele privind bugetul UE de un trilion de euro, care ameninta o indepartare a Marii Britanii de restul uniunii, scrie Reuters.

Prim-ministrul Regatului Unit a declarat ca o crestere a bugetului UE este "absurda" si a amenintat ca va folosi dreptul de veto al tarii sale daca interesele acesteia nu vor fi luate in considerare. Englezul doreste o inghetare a bugetului, luand in considerare cel mult o crestere cu nivelul inflatiei.

Merkel a declarat ca nu poate sa-si imagineze Uniunea Europeana fara Marea Britanie. Aceasta tara este cea de-a sasea economie ca marime din lume, iar jumatate din comertul sau este realizat cu tarile din UE.

"Cred ca puteti fi foarte fericiti pe o insula, dar nu va va face mai fericiti sa fiti singuri in lume", a comentat Merkel in legatura cu afirmatiile politicienilor anti-UE din Marea Britanie.

Politicienii britanici, tot mai anti-europeni

Cameron a fost umilit la sfarsitul lui octombrie, cand membri ai propriului sau partid au votat impotriva propunerii sale de a ingheta bugetul UE, aripa anti-europeana a conservatorilor dorind, de fapt, o reducere bugetara.

Prim-ministrul britanic a fost acuzat ca nu isi mai poate controla partidul, tinand cont ca acelasi grup militeaza si pentru organizarea unui referendum pentru iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana.

Potrivit unui sondaj YouGov din octombrie, 49% din britanicii intervievati doreau iesirea din uniune, in timp ce doar 28% au dorit sa ca tara lor sa ramana in continuare membra.

Desi o retorica dura privind Europa poate atrage simpatia alegatorilor "eurosceptici" si a politicienilor conservatori, o astfel de atitudine poate sa supere tarile din UE, dar si partenerii de coalitie ai lui Cameron, liberal-democratii pro-europeni.

Merkel sustine ca politicienii nu ar trebui sa se lase influentati de opinia publica din tarile membre la negocierile bugetului uniunii.

"Intotdeauna va trebui sa facem ceva care va fi impotriva opiniei publice de acasa", a declarat Angela Merkel, adaugand si ca UE trebuie sa se ocupe de zonele unde banii sunt risipiti.

"Indiferent de divergentele pe care le avem, este important ca Regatul Unit si Germania sa lucreze impreuna", a mai spus Merkel.

Si Franta si Danemarca au amenintat ca vor bloca bugetul daca acesta nu va corespunde intereselor lor, accentuand astfel problemele cu care se confrunta Uniunea Europeana in a ajunge la un acord in aceasta privinta.

Germania este tara care contribuie cel mai mult la bugetul UE, urmata de Franta si Italia, iar Marea Britanie se claseaza pe locul patru din acest punct de vedere.

#sustinere David Cameron, #relatie Germania Marea Britanie, #intalnire Merkel Cameron, #acord buget UE , #UE