Marea Britanie va ajunge din nou la relatii normale cu UE abia peste 7 ani, in caz de Brexit

Luni, 13 Iunie 2016, ora 18:42
4651 citiri
Marea Britanie va ajunge din nou la relatii normale cu UE abia peste 7 ani, in caz de Brexit
Foto: Flickr/European People\'s Party

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, ii avertizeaza pe britanici sa se gandeasca de doua ori inainte de a pune stampila pe buletinul de vot la referendumul din 23 iunie, consecintele putand fi dramatice pentru relatiile dintre Regatul Unit si blocul comunitar european.

Tusk sustine ca o relatie normala intre o Mare Britanie dezertoare din sanul UE si restul tarilor membre ar putea fi atinsa din nou abia dupa sapte ani, relateaza IB Times.

Intr-un interviu acordat publicatiei germane Bild, Tusk a estimat ca Brexit ar avea "consecinte nu doar economice pentru Marea Britanice, ci si geopolitice, reprezentand un pas inapoi".

Pentru o reluare a relatiilor in termeni normali intre cele doua parti ar fi necesara o perioada de negocieri de cel putin sapte ani, a apreciat Tusk. "Brexit ar putea sa fie nu doar sfarsitul UE, ci al intregii civilizatii politice a Occidentului", a mai spus presedintele Consiliului European.

Pentru vicepresedintele Parlamentului European, Alexander Lambsdorff, lucrurile nu par insa atat de intunecate.

"O Uniune Europeana fara Franta sau Germania ar fi de neimaginat, dar noi am avut Uniunea Europeana fara Marea Britanie inca de la inceput. Nu va fi sfarsitul proiectului european, dupa cum sa grabesc unii sa afirme", a precizat vicele PE.

Pe 23 iunie, britanicii sunt chemati sa decida daca vor sa ramana parte a Uniunii Europene in continuare sau isi cauta o cale in afara blocului continental, care insumeaza in acest moment 28 de state membre.

Implicatiile abandonului britanic sunt diverse: de la cresterea gradului de insecuritate pe continent, in urma pierderii unui stat membru considerat o putere nucleara redutabila, pana la cele financiare si comerciale.

Sansele unei retrageri a Regatului Unit din UE sunt in crestere, conform cotatiilor afisate de casele de pariuri din Marea Britanie ajungand in acest moment la 36 de procente, cel mai inalt nivel de la anuntarea datei referendumului, in urma cu 4 luni, informeaza IB Times.

Probabilitatea ca insularii sa voteze in favoarea ramanerii in UE este de 64%, cu 14% mai mica decat in urma cu o saptamana, au dezvaluit reprezentantii casei de pariuri Betfair.

Un sondaj de opinie ORB dat publicitatii de ziarul The Independent indica, totusi, un avans de 10 procente al taberei sustinatorilor Brexit in fata adeptilor variantei pro-UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#brexit, #Donald Tusk, #relatii UE Marea Britanie, #cote pariuri Brexit , #UE