Marea Britanie, tinta facila pentru migranti: 13 porti de intrare in Regatul Unit

Joi, 02 Iunie 2016, ora 17:20
2927 citiri
Marea Britanie, tinta facila pentru migranti: 13 porti de intrare in Regatul Unit
Foto: Wikimedia

Porturile Marii Britanii au devenit puncte vulnerabile prin care traficantii de persoane strecoara cu usurinta migrantii care vor sa patrunda in regat. 13 astfel de brese au fost identificate pe coastele Regatului Unit.

Descoperirea apartine Europol, dupa ce inspectorul sef pentru Controlul Frontierelor, David Bolt, s-a plans de faptul ca autoritatile portuare nu reusesc sa verifice identitatea persoanelor care intra in porturi in barci de mici dimensiuni, relateaza The Telegraph.

Resurse limitate

Rata de succes in interceptarea ambarcatiunilor de mici dimensiuni si in verifcarea identitatii pasagerilor aflati la bord este de 1/28 de nave, dupa cum recunosc chiar granicerii britanici.

Lipsa informatiilor despre calatorii clandestini care ajung in Marea Britanie reprezinta "o bresa" in securizarea frontierelor, a apreciat inspectorul sef Bolt.

Rob Wainwright, seful Europol, a deplans si el vulnerabilitatile existente in paza frontierelor Marii Britanii, apreciind ca resursele finite de care dispune Londra in acest scop constituie un obstacol greu de depasit.

"Ca orice alta organizatie din sectorul public au resurse limitate. Trebuie sa ia decizii tactice in baza rapoartelor zilnice pentru a stii unde sa-si repartizeze aceste resurse", a explicat directorul Europol, mentionand ca eforturile se vor indrepta in special catre asigurarea unei paze mai stricte in marile porturi.

Cu toate acestea, anumite amanunte privind securitatea frontierelor in alte zone pot trece neobservate, considera Rob Wainwright.

Migranti pe plaje

Grupurile de traficanti de persoane din Marea Britanie au ajuns sa pretinda chiar si 10.000 de lire sterline pentru migrantii care vor sa treaca Canalul Manecii catre regat.

De curand, doi britanici au fost prinsi de Paza de Coasta incercand sa strecoare 18 migranti albanezi catre Dymchurch in comitatul Kent.

Albanezii par "incarcatura" preferata a traficantilor britanci, in urma cu o saptamana, un catamaran cu 17 persoane din Albania fiind depistat in portul Chicester.

Traversarea Canalului Manecii nu este o operatiune extrem de periculoasa si poate fi efectuata inclusiv cu barci cu motor, acestea aruncandu-si apoi "incarcatura" pe plaje aproape pustii din apropierea unor destinatii de vacanta cunoscute, cum ar fi oraselul de coasta Whistable din Kent.

Alte porturi in care migrantii pun pentru prima oara piciorul pa pamant britanic sunt Hull, Immingham, Tilbury, Purfleet, Newhaven, Dover, Royal Portbury Docks si Portsmouth.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza migranti UE, #migranti Marea Britanie, #securitate frontiere , #UE