Marea Britanie refuza categoric refugiatii si risca sa-si piarda dreptul de veto in UE

Vineri, 26 Iunie 2015, ora 17:30
3839 citiri
Marea Britanie refuza categoric refugiatii si risca sa-si piarda dreptul de veto in UE
Foto: Facebook/David Cameron Politician

David Cameron a pus pe jar Uniunea Europeana, dupa ce si-a exprimat refuzul de a accepta ca Marea Britanie sa acorde azil pentru o parte din refugiatii ajunsi in UE din Siria si Eritreea.

Premierul britanic a folosit dreptul de exceptare (out-put) aflat la dispozitia tarii sale in negocierile privind stabilirea cotei de refugiati pentru fiecare tara in parte.

Decizia sa a starnit oprobiul liderilor politici din UE, Regatul Unit putand sa se confrunte cu o limitare a dreptului de veto pe viitor, arata The Telegraph.

Negocieri pe 60.000 de vieti

Numarul imigrantilor ajunsi in Europa in acest an se ridica la aproape 150.000, dar oficialii europeni au stabilit ca doar 60.000 dintre acestia sa primeasca statutul de refugiat, prin prisma pericolelor pe care le-ar presupune expulzarea lor in tarile de origine, Siria si Eritrea.

In toiul discutiilor despre alocarea unei cote prestabilite de refugiati pentru fiecare tara europeana in parte, premierul David Cameron a trantit bomba: Marea Britanie refuza sa accepte relocarea acestora pe teritoriul sau.

Mai multi lideri de guvern din Germania, Italia si alte tari insistasera pe langa oficialul de la Londra sa dea dovada de solidaritate in gestionarea crizei imigrantilor din Europa, dar se pare ca apelul lor nu a avut niciun efect.

Anuntul facut de premierul britanic a incins si mai mult spiritele in cadrul summit-ului de la Bruxelles, in cele din urma stabilindu-se ca relocarea refugiatilor sa fie facuta pe baza de voluntariat.

Rezultatul discutiilor este o infrangere pentru Jean-Claude Junker, seful CE, care ar fi preferat un sistem de gestionare a crizei refugiatilor in care fiecare stat european sa isi aduca aportul.

In acelasi timp, gestul Marii Britanii si opozitia furibunda a Ungariei, tara care deja a construit garduri de sarma ghimpata la granita cu Serbia, pentru a bloca accesul imigrantilor, pun sub semnul intrebarii unitatea blocului european.

"Fiti solidari sau nu ne irositi vremea!"

La pranzul organizat dupa intalnirea sefilor de guverne, premierul italian Matteo Renzi s-a dezlantuit impotriva omologilor care au refuzat sa imparta povara refugiatilor.

"Daca asta este ideea vostra despre Europa unita, atunci puteti sa o tineti pentru voi! Fiti solidari sau nu ne irositi vremea! Daca nu vreti sa preluati 40.000 de refugiati nu meritati sa va numiti europeni", a rabufnit oficialul italian.

Grecia si Italia sunt tintele principale ale refugiatilor din zonele de conflict din Orientul Mijlociu care iau cu asalt bazinul mediteranean in incercarea de a patrunde in Europa.

Cele doua tari au solicitat inca de anul trecut ajutorul celorlalte state membre in gestionarea crizei imigrantilor.

O solutie consta si in acordarea unor drepturi suplimentare agentiei Frontex, responsabila de securizarea granitelor externe ale UE, in repatrierea persoanelor straine care nu se incadreaza statutului de refugiat.

"Haideti sa fim cinstiti! 60.000 de persoane reprezinta un efort modest din partea noastra, a tuturor.

Evenimentele de acum demonstreaza ca nu intotdeauna Europa reuseste sa fie pe masura ambitiilor pe care le manifesta", a comentat si presedintele CE, trist de esecul proiectului sau.

Cameron: "Suntem pe calea cea buna"

In cadrul summit-ului, premierul britanic a apucat sa spuna doar cateva cuvinte despre modalitatea in care va fi organizat referendumul care va decide soarta Regatului Unit in UE.

Multi dintre participanti au catalogat discursul lui Cameron pe aceasta tema ca "un fel de pauza de reclame" de la discutia principala.

La final, seful cabinetului britanic parea insa satisfacut: "Sunt multumit de procesul de reforme si renegociere initiat de Marea Britanie.

Referendumul va fi organizat, suntem pe calea cea buna in aceasta privinta", a declarat David Cameron.

Renegocierea cu care premierul britanic se lauda ar putea avea de suferit insa, dupa gestul de a refuza preluarea unei parti din imigrantii care au invadat Italia si Grecia.

Cerintele pe care insularii vor sa le formuleze in fata oficialilor europeni ca moneda de schimb pentru ramanerea Marii Britanii in Uniunea Europeana ar putea sa se izbeasca de o opozitie mult mai dura din dupa incidentul de astazi.

Deja o prima avertizare a fost transmisa de seful grupului Popular din Parlamentul Europei, Manfred Weber.

Acesta a cerut ca Marii Britanii sa i se retraga dreptul de veto din alte domenii in care Regatul Unit isi poate manifesta aceasta optiune, cum ar fi spatiul Schengen.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza imigranti UE, #cota imigranti tari UE, #refuz imigranti Marea Britanie, #scandal UE , #UE