Marea Britanie amana negocierea relatiei cu UE, dar vrea un acord comercial cu China

Luni, 25 Iulie 2016, ora 16:37
2252 citiri
Marea Britanie amana negocierea relatiei cu UE, dar vrea un acord comercial cu China
Foto: Wikimedia

Noul guvern britanic si-a facut cunoscuta pozitia referitoare la Brexit: nicio discutie despre iesirea din blocul comunitar nu va fi deschisa in cursul acestui an.

In mod ironic insa, oficialii de la Londra sunt gata sa negocieze un acord de liber schimb cu Beijingul, o masura care ar putea deschide bancilor londoneze cale de acces sigura catre a doua economie a lumii, relateaza BBC.

La masa negocierilor

Noul ministru de Finante al Regatului Unit, Phillip Hammond, a initiat negocierile cu oficialii de la Beijing in vederea realizarii primului acord comercial intre o Britanie aflata cu un picior in afara Uniunii si o alta importanta piata externa.

Hammond a afirmat ca este timpul ca insularii "sa exploreze si alte oportunitati de pe glob", in ciuda faptului ca pana acum nu exista o strategie clara privind negocierile cu cel mai important partener comercial: UE.

"Ceea ce trebuie sa facem acum e sa minimizam impactul asupra economiei Regatului Unit pe termen scurt si sa obtinem maximul de beneficii pe termen lung", a explicat ministrul britanic, mentionand ca exista urme ale unei "dezamagiri globale" in urma votului pro-Brexit.

Din primavara acestui an, relatiile dintre Beijing si Londra au intrat pe un nou culoar favorabil ca urmare a vizitei facute de presedinte Xi Jinping in regatul britanic.

La inceputul acestei luni, presa din China a relatat faptul ca oficialii de la Beijing sunt dispusi sa deschida discutiile in vederea realizarii unui acord de liber schimb intre China si Marea Britanie.

Acum, Hammond confirma si el disponibilitatea Londrei de a se aseza la masa negocierilor, desi teama intratrii unor produse chinezesti promovate la preturi de dumping planeaza asupra producatorilor britanici.

O mana spala pe alta

Pentru chinezi, Marea Britanie reprezinta o importanta piata de desfacere pentru diverse produse ieftine: de la otel pana la panouri fotovoltaice, dar si un pilon important in crearea proiectului "Noul Drum al Matasii", o extensie a influentei comerciale a Chinei la nivel aproape global.

Multe dintre aceste marfuri au un pret mult mai redus decat cele de pe pietele dezvoltate, gratie unor subventii generoase acordate de Beijing exportatorilor.

Otelul ieftin din China, de exemplu, ar putea scufunda industria britanica de profil, cu influente sociale deosebite in regiuni precum Tara Galilor.

Pentru britanici, aceasta chestiune este una spinoasa, Londra trebuind sa gaseasca rapid solutii pentru a-si proteja industria siderurgica in fata avalansei de produse din China.

Pe de alta parte, Beijingul este gata sa ofere un acces mult mai mare firmelor britanice din industria serviciilor financiare, guvernul chinez putand indeparta anumite bariere din calea bancilor si societatilor de asigurare din Regatul Unit.

"Muzica placuta pe care o aud este cea prin care se dovedeste ca exista mai multe oportunitati de afaceri pentru tari precum China, care sunt in afara UE, de a face afaceri cu noi.

Odata ce iesim din UE nu vom mai fi nevoiti sa respectam legislatia comuna, iar acest lucru inseamna ca, in viitor, s-ar putea face afaceri intr-un mod mai usor cu Marea Britanie", a explicat Hammond.

In 2014, companiile chineze au investit 3,8 miliarde lire sterline in economia britanica, iar ministrul de Finante de la Londra crede ca un acord de liber schimb ar fi dezirabil in relatia dintre cele doua tari.

"Odata ce iesim din UE, ambele parti vor dori sa cimenteze aceasta relatie in cel mai convenabil mod. Este o varianta pe care trebuie sa o exploram in viitor", a mai spus Hammond.

Negocierile pentru realizarea acordului comercial intre China si Noua Zeelanda au durat mai bine de 4 ani si au fost finalizate abia in 2008.

Un partaj incert

Problema oportunitatii iesirii Marii Britanii din UE ramane una pe care istoricii o vor putea diseca linistiti de acum inainte, odata ce electoratul britanic a decis soarta regatului in referendumul organizat pe 23 iunie.

Divortul nu este insa unul usor, Londra neinaintand nicio propunere concreta privind relatia pe care si-ar dori-o in viitor cu blocul comunitar.

Pe de alta parte, la Bruxelles, oficialii au nervii intinsi pe aceasta tema, indecizia insularilor in negocieri putand afecta si evolutia economiei din zona euro si pe cele ale tarilor non-euro de pe continent.

Cu toate acestea, Hammond mizeaza pe intelegere si calm din partea partenerilor europeni, sustinand ca nu crede ca Marea Britanie va suferi un tratament de pedeapsa din partea UE in cazul abandonului proiectului comun european.

Noua situatie in care se afla Marea Britanie este o adevarata provocare, Londra trebuind sa isi reconstruiasca relatiile cu partenerii externi, in vreme ce China ar putea beneficia din plin de pe urma iesirii regatului din UE, pana in prezent Beijingul neavand incheiat niciun acord de liber schimb cu vreun stat membru al Uniunii.

#brexit, #acord comercial Marea Britanie China, #negocieri Marea Britanie UE, #investitii china , #UE