Liderii europeni vor discuta despre criza din Europa de Est

Marti, 17 Martie 2009, ora 15:47
1132 citiri
Liderii europeni vor discuta despre criza din Europa de Est

Liderii europeni vor sa stranga randurile, la summitul de joi si vineri, pentru a cere la summitul G20 o reforma reala a sistemului financiar si a rezista presiunilor americane in favoarea unor eforturi mai mari pentru relansarea bugetara mondiala, relateaza AFP.

"Miza summitului G20 de la Londra este ca tarile europene si Comisia sa vorbeasca cu o singura voce", a subliniat marti presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso.

Pentru aceasta, sefii de stat si de guvern din UE, care se reunesc la Bruxelles pentru traditionalul Consiliu european de primavara, ar trebui sa stabileasca o pozitie comuna care sa fie prezentata la Londra in 2 aprilie ca fiind cea a Uniunii.

Liderii europeni vor pune probabil accent pe necesitatea de a "reglementa mai bine pietele" si vor cere "continuarea coordonarii, la nivel international, a masurilor de relansare bugetara". Dar ei vor insista doar pe necesitatea de a "pune in aplicare rapid programele de relansare bugetara prevazuta", potrivit unui proiect de text care le va fi suspus.

"Cred ca este cel putin imprudent sa incepem sa vorbim despre alte planuri inainte de a-l pune in aplicare pe al nostru", a insistat din nou marti Barroso la Bruxelles.

"Haideti sa nu venim in fiecare zi cu un plan, inainte de a le aplica pe cele deja adoptate. Sper ca vom avea consens asupra acestui subiect", a adaugat el. Presedintia ceha a UE s-a aratat foarte rezervata in ceea ce priveste apelurile Statelor Unite de a cheltui mai mult, subliniind necesitatea ca tarile UE sa isi tina sub control deficitele publice.

"Trebuie sa explicam americanilor ca facem destul la capitolul relansare", a subliniat luni vicepremierul ceh Alexandr Vondra, insarcinat cu afacerile europene.

Comisia Europeana cifreaza eforturile de relansare ale Uniunii in ansablu la circa 400 de miliarde de euro pentru 2009 si 2010, adica 3,3% din Produsul Intern Brut.

Aceasta cifra este considerata de unii falsa, pentru ca include nu numai planurile nationale de relansare, propriu-zise, ci si cresterea automata a cheltuielilor sociale (de exemplu pentru ajutoarele de somaj), induse de criza economica. De aceea, Statele Unite, dar si unele state membre precum Marea Britanie si multi parlamentari europeni considera ca este nevoie de noi eforturi. Statele Unite au lansat in februarie un plan de relansare de 787 de miliarde de dolari, reprezentantand circa 5,5% in Produsul lor Intern Brut.

Mai mult, tarile UE nu reusesc sa se puna de acord asupra unui plan european de investitii in infrastructuri (energie si internet) propus de Comisie, de circa cinci miliarde de euro. Problema va fi discutata de lideri.

La summitul lor, europenii se vor concentra in special asupra reglementarii in sistemul financiar.

"Dar unele state membre au subliniat ca mesajul (UE) cu privire la reglementare nu este extraordinar de precis", subliniaza un diplomat, adaugand ca Uniunea este mai degraba "in asteptarea deciziilor care vor fi luate pana in iunie".

Ajutorul pentru tarile din Europa de Est, grav afectate de criza financiara va fi de asemenea una dintre temele de discutii ale liderilor europeni. Europa ar putea decide sa suplimenteze din nou fondul pentru imprumuturi de urgenta pentru tarile din afara Zonei euro care se confrunta cu probleme financiare grave, potrivit proiectului de declaratie a summitului. Europenii au decis deja in decembrie dublarea acestui fond de urgenta de la 12,5 la 25 de miliarde de euro. Ungaria si Letonia au primit bani din acest fond, iar Romania este in curs de negociere.

#UE, #lideri europeni, #Barroso, #Statele Unite, #CE , #UE