Liderii europeni sustine reducerea deficitelor bugetare

Marti, 16 Iunie 2009, ora 16:32
1238 citiri
Liderii europeni sustine reducerea deficitelor bugetare

 

Liderii statelor europene vor ca in cadrul summitului de joi si vineri sa se sublinieze importanta reducerii deficitelor bugetare si respectarii Pactului de Stabilitate, in timp ce Franta a propus o abordare mai flexibila, informeaza AFP, precizeaza Newsin.

"Consiliul European subliniaza angajamentul puternic acordat stabilizarii finantelor publice, cresterii economice si Pactului Stabilitatii", arata un comunicat inaintat liderilor guvernelor europene.

"In ceea ce priveste previziunile bugetare si economice impuse de Comisie la inceputul lui mai, un pachet suplimentar de stimuli fiscali nu este justificat, iar atentia liderilor europeni trebuie indreptata spre consolidarea bugetului in functie de ritmul revenirii economice.

Exista o nevoie clara de o strategie fiabila si credibila pentru temperarea deficitelor si crizei", mai arata documentul.

Intr-o scrisoare inaintata marti sefilor statelor si guvernelor din Uniunea Europeana (UE), inaintea summitului, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, le-a cerut acestora "sa pregateasca o strategie pentru iesirea din criza, care are ca obiectiv finantele publice", arata un comunicat de la Bruxelles.

Ministrii de finante ai statelor din UE au subliniat deja saptamana trecuta importanta adoptarii unei strategii de reducere a deficitelor bugetare, cand economia va reincepe sa creasca, actiune catalogata drept "esentiala" de presedintia UE, ocupata de Cehia.

De asemenea, acestea trebuie sa fie obiectivele principale ale guvernului suedez care va intra in functie in iulie.

Comisia Europeana se asteapta ca dintre cele 16 state membre ale zonei euro, 13 sa depaseasca limita superioara impusa pentru deficitul public de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), conform Pactului de Stabilitate.

Per total, 20 de state din UE ar urma sa se confrunte cu un deficit bugetar excesiv anul acesta. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#deficite, #economie, #ue , #UE