Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Liderii europeni asteapta aprobarea Bancii Centrale Europene

Liderii europeni asteapta aprobarea Bancii Centrale Europene


Planul liderilor europeni care au acceptat o uniune fiscala mai stransa, tocmai pentru a salva moneda unica europeana, mai are nevoie de un singur pas: aprobarea Bancii Centrale Europene (BCE).

In timp ce presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a fost de acord cu deciziile luate la Bruxelles, investitorii l-au indemnat sa aprobe o implicare si mai mare a institutiei pe care o conduce in combaterea crizei, puncteaza Bloomberg.

Investitorii sunt stresati ca tarile indatorate nu vor putea plati facturile si ca vor inregistra, din aceasta cauza, pierderi insemnate. Obligatiunile italiene au avut un declin, vineri, in ciuda faptului ca BCE a anuntat ca este dispusa sa le cumpere de pe piete.

"Liderii au cazut de acord in ceea ce priveste obiectivul final, in termeni de guvernanta fiscala, dar este un drum lung de strabatut pana acolo", apreciaza un economist din cadrul Deutsche Bank.

In opinia sa, vom asista la mai multe tensiuni pe termen scurt, care vor culmina, in final, cu o interventie sporita din partea BCE.

"Prin consolidarea unei uniuni fiscale am facut un pas inainte. Suntem foarte multumiti de rezultat", a precizat cancelarul german, Angela Merkel, facand aluzie la deciziile luate de liderii europeni.

Tarile din zona euro si alte sase state din afara blocului monetar, inclusiv Romania, vor incheia, pana in luna martie, un tratat interguvernamental care vizeaza consolidarea si intregrarea fiscala puternica la nivelul UE.

Acordul presupune in principal reglementari fiscale pentru echilibrarea bugetelor si coordonarea politicii economice la nivel european, conform deciziilor luate la summit-ul de la Bruxelles.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1018 ori