Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Legiuitorii UE au votat bugetul blocului pe 2007 si au vizat cresterea

Legiuitorii UE au votat bugetul blocului pe 2007 si au vizat cresterea
Legiuitorii Uniunii Europene au aprobat joi bugetul blocului pe 2007, care mareste cheltuielile pentru masurile de crestere, dar este inca dominat de subventii costisitoare pentru ferme. Parlamenul European a stabilit cheltuielile la 115,5 miliarde de euro (153,3 miliarde de dolari), cu 7.6% mai mult decat in 2006, reprezentand 0.99% din productia economica anuala a blocului.

In privinta liniilor bugetare care pot fi utilizate si dupa 2007, bugetul se ridica la 126,5 miliarde de euro.

Cheltuielile cu ajutoare pentru regiunile sarace, educatie, instruire, inovatie, cercetare si dezvoltare precum si alte masuri de stimulare a cresterii economice au fost stabilite la 54,9 miliarde de euro, cea mai mare crestere inregistrata fata de 2006, de 15,4%. "Prin acest buget se intrezareste o noua gandire in Europa: exista o schimbare semnificativa a resurselor catre competitivitate, inovatie si progres economic," a afirmat comisarul UE pentru buget Dalia Grybauskaite.

Dar cheltuielile pentru agricultura, inclusiv controversatele subventii pentru fermieri si fondurile pentru dezvoltare rurala, mai domina inca bugetul la 56,3 miliarde de euro. Multi membri UE in frunte cu Marea Britanie vor sa reduca dimensiunile Politicii Agricole Comune a UE, dar Franta, care este un beneficiar major, a blocat initiativa. Cheltuielile pentru ferme vor fi revizuite in 2008-09, impreuna cu criticata bonificatie pe care o primeste Marea Britanie din fondurile UE.

Bugetul reflecta si angajamentul membrilor UE pentru austeritate. Luand in calcul cresterile inflationiste si economice si excluzand fondurile pentru Bulgaria si Romania, care vor adera la UE anul viitor, bugetul este mai mic decat cel pentru 2006.

Cheltuielile administrative au fost stabilite la 6,9 miliarde de euro, ajutoarele externe la 6,8 miliarde de euro, iar siguranta interna la 1,2 miliarde de euro.

RadorTi-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 758 ori