La Praga se reunesc responsabilii pentru aprovizionarea Nabucco

Vineri, 08 Mai 2009, ora 13:11
1157 citiri
La Praga se reunesc responsabilii pentru aprovizionarea Nabucco

Responsabilii din tarile-cheie pentru gazoductele menite sa reduca dependenta de gazul rusesc - printre care Nabucco - se vor intalni vineri la Praga, pentru a-si exprima sustinerea fata de aceste proiecte, relateaza AFP, informeaza NewsIn.

"Trebuie sa transmitem un semnal politic puternic ca UE si tarile din noul 'Drum al matasii' lanseaza o cooperare care are putea duce la o mai mare diversificare a resurselor energetice si la o mai mare cooperare energetica", a declarat vicepremierul ceh Alexandr Vondra, a carui tara prezideaza UE.

De aceea "trebuie sa reunim tarile consumatoare, ca UE, tarile funizoare, ca Azerbaidjan, Turkmenistan si tarile de tranzit, ca Turcia", a explicat el.

Dintre toate proiectele avute in vedere, Nabucco, ce ar urma sa lege Marea Caspica de Austria prin Turcia, este cel mai ambitios.

Insa proiectul are probleme in a gasi investitori pentru cei 7,9 miliarde de eurio necesari punerii in aplicare a proiectului, situatie agravata de criza economica.

Gazoductul turco-elen ITGI, mai modest ca anvergura, care evita, de asemenea, Rusia si ar trebui prelungit pana in Italia, face parte dintre aceste proiecte numite "Coridorul sudic".

Potrivit unui proiect de declaratie ce ar trebui aprobat vineri, tarile prezente vor marca intentia de a "depasi principalele obstacole comerciale si necomerciale ramase, punandu-se de acord asupra unei strategii comune treptate, precum si asupra angajamentelor individuale ale respectivelor state".

In afara de liderii din UE, la summit participa presedintele turc, Abdullah Gul, omologii azer si georgian- Ilham Aliev, Mihail Saakasvili - si ministri si viceministri din Kazahstan, Turkmenistan, Ucraina, Uzbekistan si Egipt.

De asemenea, vor participa vice-ministrul rus al energiei, Anatoli Ianovski, si reprezentantul special al Statelor Unite pentru energie eurasiatica, Richard Morningstar.

#praga, #Nabucco, #proiecte, #politic, #UE, #diversificare , #UE