Kommersant: Europa risca o noua criza a gazului la iarna, dublata de una a petrolului

Luni, 04 Mai 2009, ora 15:45
1274 citiri
Kommersant: Europa risca o noua criza a gazului la iarna, dublata de una a petrolului

Europa se poate astepta la o noua criza energetica la iarna, insa de data aceasta nu doar la una a gazului, ci si la una a petrolului, a avertizat recent vicepremierul rus Igor Secin, potrivit cotidianului Kommersant.

Secin a vorbit despre aceasta posibilitate la sfarsitul saptamanii trecute in cadrul discutiilor cu comisarul european pentru energie Andris Piebalgs, relateaza Newsin.

El a declarat ca "tragedia din ianuarie va avea o continuare catastrofala", daca UE va refuza sa finanteze impreuna cu Rusia pomparea de gaz in depozitele subterane ucrainene.

El a explicat ca Ucraina trebuie sa cumpere 19,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe care sa le pompeze in depozitele sale subterane in vederea asigurarii tranzitul gazului rusesc catre consumatorii europeni.

Secin a adaugat ca, in prezent, in depozitele subterane ucrainene nu exista cantitati de gaz suficiente pentru asigurarea functionarii sistemului de transport al gazului, intrucat volumele anterioare au fost consumate in perioada crizei energetice din ianurie.

In acelasi timp, daca pana in prezent Ucraina pompa gaz in depozitele sale subterane in primele luni ale anului, de aceasta data, asteptand scaderea preturilor preconizata in toamna, Kievul a redus la minimum cantitatile achizitionate.

Practic, scrie Kommersant, Secin a descris un nou scenariu al crizei energetice din iarna in Europa occidentala, explicand ca acesta poate fi evitat doar in cazul in care Rusia si UE vor finanta in comun umplerea depozitelor subterane ucrainene.

De asemenea, scrie Kommersant, Secin a sugerat ca Europa se poate astepta si la o criza a petrolului. El s-a aratat ingrijorat de punerea in aplicare a proiectului ucraineano-european de modificare a tranzitului prin oleoductul Odesa-Brodi.

Oleoductul construit in 2001, cu o lungime de 670 de kilometri, leaga orasele ucrainene Odesa, de la Marea Neagra, si Brodi (vest) din apropiere de granita cu Polonia.

In prezent, conducta transporta petrol de la Brodi la Odesa, dar Ucraina doreste sa inverseze directia, pentru ca oleoductul sa poata servi ca punct de plecare pentru livrarea de petrol de la Caspica spre Europa.

Potrivit proiectului ucrainean, oleoductul ar urma in curand sa transporte petrol azer, adus cu vase din portul georgian Supsa la Odesa si tranzitat apoi spre Polonia.

Pe 24 aprilie a fost aprobata baza tehnico-economica a acestui proiect, scrie Kommersant. Polonia si Ucraina proiecteaza, pentru aceasta, sa prelungeasca oleoductul pana la Gdansk (nordul Poloniei), port la Marea Baltica.

Potrivit lui Secin problema nu consta in faptul ca firma rusa Transneft nu va mai exporta petrol prin conducta Drujba catre Odesa. "Putem sa redirectionam aceste zece milioane" de tone de petrol, a asigurat vicepremierul rus.

El a adaugat ca "punerea in functiune a conductei Odesa-Brodi in directie inversa va restrictiona livrarile de petrol rusesc catre uzinele de prelucrare a titeiului din Slovacia, Cehia si Ungaria". Ceea ce, potrivit lui Secin, reprezinta un nou risc pentru aprovizionarea Europei cu resurse energetice din Rusia. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gaz, # petrol, # criza, # UE, # proiect, # oleoduct , #UE