Juncker: Fondul de salvare UE ar putea fi consolidat

Marti, 21 Februarie 2012, ora 11:17
1122 citiri
Juncker: Fondul de salvare UE ar putea fi consolidat

Seful Eurogrup, Jean-Claude Juncker, s-a declarat optimist marti in legatura cu sansele ca zona euro sa decida in curand o consolidare neta a capacitatii fondului de salvare a tarilor care intampina probleme economice.

"Sunt optimist in legatura cu faptul ca sefii de stat si de guvern din zona euro vor fi in masura sa confirme marirea capacitatii combinate de imprumut a actualului fond de salvare, FESA, si a celui care ii va urma din iunie - MES", a spus el.

Aceasta capacitate combinata este limitata in prezent la 500 de miliarde de euro, un nivel considerat insuficient de numerosi economisti pentru a evita propagarea crizei datoriilor suverane catre alte tari, precum Italia sau Spania.

Pana in prezent, Germania a avut rezerve in ceea ce priveste cresterea capacitatii de imprumut, insa a acceptat sa discute dosarul la urmatorul summit european, din 1-2 martie.

O prima discutie a avut loc in noaptea de luni spre marti intre ministrii din finante din zona euro. Una dintre optiunile prezentate consta in combinarea a ceea ce a mai ramas din FESA (circa 250 de miliarde de euro), cu fondurile de care va dispune MES (500 de miliarde de euro).

Juncker a spus si ca se asteapta ca liderii europeni sa decida cu aceasta ocazie sa accelereze virarile de capital catre MES.

#Fondul de Salvare UE, #Junker fondul de salvare UE, #Junker seful Eurogroup , #UE