Jean-Claude Juncker va renunta la functia de presedinte al Eurogrup

Marti, 04 Decembrie 2012, ora 08:23
1182 citiri
Jean-Claude Juncker va renunta la functia de presedinte al Eurogrup

Premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, a declarat luni ca vrea sa renunte la presedintia Eurogrup pana "la sfarsitul anului sau la inceputul anului 2013" si a solicitat ministrilor de Finante ai zonei euro sa ii caute un succesor, relateaza AFP.

"La reinnoirea mandatului meu am spus ca voi pleca (la acest moment). Am solicitat astfel membrilor Eurogrup sa caute un alt ministru" pentru a ma inlocui. a afirmat Juncker in cadrul unei conferinte de presa la Bruxelles, in cursul unei reuniuni a Eurogrup.

Intrebat daca se gandeste la cineva anume ca fiind inlocuitorul sau: "nu vreau sa sustin pe cineva, pur si simplu le-am solicitat colegilor mei sa imi gaseasca un succesor".

Liderul zonei euro a ocupat acest post din 2005 iar mandatul sau s-a incheiat la 17 iulie.

De la inceputul lui iulie, Jean-Claude Juncker, care vroia initial sa renunte la post, s-a declarat in sfarsit "pregatit sa prelungeasca" mandatul sau cu sase luni suplimentare, solicitand in schimb nominalizarea unui alt luxemburghez, Yves Mersch, ca director al Bancii centrale europene.

Paris si Berlin nu au reusit pana acum sa ajunga la un acord privind numele succesorului la presedintia Eurogrup. Candidatura lui Wolfgang Schauble, care vrea sa cumuleze aceasta functie cu cea actuala de trezorier al guvernului german, a suscitat reticenta Parisului pe parcursul verii.

Ministrul francez al economiei Pierre Moscovici a sustinut vineri formarea unui "ministru" european pentru a "incarna" zona euro, acesta urmand a fi responsabil in fata cetatenilor.

"Este necesara pe termen mediu (...) incarnarea zonei euro intr-un ministru care trebuie, intr-un fel sau altul, sa se confrunte cu sanctiunile cetatenilor", a declarat acesta. "Presedintia Eurogrup este o functie care trebuie sa evolueze", a mai adaugat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Jean Claude Juncker zona euro, #lider zona euro, #conducere zona euro , #UE