Irlanda preia presedintia semestriala a Uniunii Europene

Miercuri, 02 Ianuarie 2013, ora 12:28
1926 citiri
Irlanda preia presedintia semestriala a Uniunii Europene

Irlanda a preluat, marti, presedintia semestriala a Uniunii Europene. In acest context, guvernul de la Dublin a promis ca 2013 va fi "anul relansarii".

Premierul irlandez Enda Kenny a promis, in cadrul unei ceremonii care a marcat inceputul presedintiei irlandeze a UE, ca aceasta va aduce o "noua speranta" oamenilor in plina criza economica, potrivit Mediafax.

"Stim cu totii foarte bine, aici in Irlanda, ca aceasta criza a insemnat sacrificii enorme", a declarat Enda Kenny.

"Populatia din Europa si Irlanda trebuie sa stie si sa vada ca se fac progrese. Aceasta este urmatorul pas catre relansare", a adaugat el.

Irlanda a preluat pentru a saptea oara presedintia blocului comunitar, iar asteptarile la nivelul UE fata de viitoarele actiuni ale acestui stat sunt mari.

In cadrul ceremoniei, Kenny a salutat garda de onoare si fanfara care a cantat Oda Bucuriei de Beethoven, imnul UE. El a asistat, de asemenea, la momentul in care copiii au lansat 40 de baloane care au marcat implinirea a 40 de ani de la aderarea Irlandei la Comunitatea Economica Europeana.

Ceremonia simpla de la Castelul Dublin nu a atras foarte multe persoane. Politicienii si demnitarii aproape ca au depasit numeric cei aproximativ 100 de participanti din public.

Irlanda sustine in continuare Romania pentru aderarea la spatiul Schengen, a afirmat, in luna octombrie, Ambasadorul Republicii Irlanda la Bucuresti, Oliver Grogan, in cadrul unei intalniri cu autoritatile romane.

Irlanda, care va prelua presedintia UE in 2013, sustine aderarea Romaniei la Schengen

#presedintie UE, #Irlanda presedintie UE, #economie UE 2013, #relansare economie UE , #UE