Investitorii straini transforma directivele UE in oportunitati de afaceri

Vineri, 16 Septembrie 2005, ora 09:58
1030 citiri

Implementarea normelor si a directivelor europene in Romania constituie, pentru anumite companii straine, o buna oportunitate pentru a-si dezvolta afacerile.De multe ori, acestea intra pe piata romaneasca sigure de profit: normele trebuie puse in practica si concurenta din partea firmelor romanesti este inexistenta.

Un prim exemplu este producatorul portughez de biodiesel Martifer, care a anuntat in august o investitie de 47 milioane de euro la Lehliu. Hotararea de a investi in Romania s-a bazat, pe langa conditiile naturale prielnice, pe o directiva a Uniunii Europene. Aceasta prevede ca statele UE sunt obligate sa inlocuiasca benzina si motorina in procent de 2 la suta cu biocombustibil pana la sfarsitul lui 2005, urmand ca sa ajunga la 20 de procente pana in 2020. In Romania nu mai exista alt producator de biodiesel, fabrica portugheza urmand sa acopere necesarul intern, dar si extern, de combustibil vegetal.

Combustibilii regenerabili, subventionati de UE

Un alt exemplu de investitie straina avand ca punct de plecare o reglementare europeana este fabrica de pellets (granule pentru combustibil din rumegus) de la Sebes, construita de Holzindustrie Schweighofer. Productia de pellets, din combustibil regenerabil, este subventionata la nivelul UE. Investitorul austriac spera sa beneficieze si pentru fabrica din Romania de aceleasi facilitati. ,Suntem in faza de autorizare pentru inceperea constructiei. Investitia totala, de 3 milioane de euro, va consta intr-o linie de productie complet automatizata. Granulele pot fi o alternativa mai ieftina pentru gaze", ne-a declarat Cosmin Capra, director executiv la Holzindustrie Schweighofer.

Tot in vederea valorificarii unei oportunitati create de aplicarea normelor europene a intrat pe piata romaneasca si compania de neutralizare a deseurilor medicale Stericare. Normele europene prevad inchiderea crematoriilor si inlocuirea procesului de ardere a acestor deseuri, in urma caruia sunt eliminate in aer cantitati mari de dioxina. Investitorul irlandez furnizeaza o varianta ecologica de neutralizare, prin caldura, sistem folosit de peste 10 ani in Europa, conform reprezentantilor companiei.