Intrarea Romaniei pe piata agrara a UE va insemna o intarire

Vineri, 09 Mai 2003, ora 00:00
1818 citiri

Negociatorul sef al Romaniei cu Uniunea Europeana (UE), ministrul delegat Vasile Puscas, a declarat la Cluj-Napoca, joi, cu prilejul dechiderii lucrarilor Forumului Sud-Est European de Agricultura, ca tara noastra va trebui "sa gaseasca nisele prin cNegociatorul sef al Romaniei cu Uniunea Europeana (UE), ministrul delegat Vasile Puscas, a declarat la Cluj-Napoca, joi, cu prilejul dechiderii lucrarilor Forumului Sud-Est European de Agricultura, ca tara noastra va trebui "sa gaseasca nisele prin care se poate impune pe piata agrara europeana", adaugand ca nu trebuie sa fim doar o piata de desfacere.

Potrivit negociatorului-sef, intrarea Romaniei pe piata agrara a UE va insemna o intarire a acestui domeniu de activitate, constituindu-se si intr-o sansa sporita pentru dezvoltarea agriculturii si a comertului, dar si a pietei muncii europene. Vasile Puscas a subliniat faptul ca s-a ajuns la un grad avansat de armonizare a legislatiei noastre din domeniul agricol cu cea a UE, precizand ca eforturile cele mai mari legate de acest sector vizeaza, la ora actuala, alinierea la standardele sanitar-veterinare si fitosanitare.

Ministrul delegat a mai spus ca dezvoltarea rurala reprezinta, la randul sau, o prioritate, deoarece va fi "pilonul de baza al politicii agrare comune". Conform acelorasi declaratii, punctele prioritare ale politicii agrare romanesti trebuie sa vizeze restructurarea pietei pentru integrare, stabilirea domeniilor favorabile, precum si realizarea unei oferte competitive de produse.

Valeriu Steriu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor (MAAP), a declarat, la randul sau, ca Romania trebuie sa exploateze din plin bresele existente pe piata europeana. Aceste "nise" sunt, conform lui Steriu, produsele organice, respectiv cele ecologice, dar si produse specifice, apraope disparute de pe piata europeana, cum ar fi laptele de oaie, bivolita sau capra, ori plantele tehnice.

Secretarul de stat a mai spus ca Ministerul de resort se ocupa de o serie de proiecte care vizeaza promovarea exportului romanesc, numai in acest an fiind alocata in acest scop suma de 225 miliarde de lei.

A doua editie a Forumului Sud-Est European de Agricultura este organizat de MAAP si de Agentia Germana pentru Cooperare Tehnica, structura a Ministerului Federal de Cooperare Economica si Dezvoltare a Germaniei. La aceasta manifestare, a carei prima editie s-a desfasurat la Leipzig in 2001, participa reprezentanti ai ministerelor de resort din Albania, Austria, Bulgaria, Serbia, Germania si Romania, precum si din partea unor societati de profil din tarile enumerate.