Increderea in economia romaneasca, mai scazuta decat pe ansamblul UE

Joi, 29 Octombrie 2009, ora 15:34
1117 citiri
Increderea in economia romaneasca, mai scazuta decat pe ansamblul UE

Indicele care masoara increderea in economia romaneasca s-a mentinut, in octombrie, fata de luna anterioara, in contextul in care, la nivelul Uniunii Europene (UE), indicatorul a crescut, in medie, cu 3,4 puncte, potrivit datelor publicate joi de Comisia Europeana si preluate de NewsIn.

Astfel, in octombrie, indicele s-a mentinut in Romania la 62,6 puncte, fiind cu mult mai mic decat pe ansamblul UE, unde indicele increderii in economie a ajuns in a zecea luna a acestui an la 86,0 puncte.

Aceasta este a saptea luna consecutiva de revenire a increderii in economie la nivel comunitar.

In Romania indicele increderii in servicii s-a diminuat cu 2 puncte, iar cel in consum a stagnat.

Increderea in industrie a crescut cu un punct, cea in constructii a scazut cu un punct, in timp ce in comertul cu amanuntul indicele a inregistrat o scadere masiva, de 10 puncte fata de luna anterioara.

La nivelul UE, indicele de incredere in economie (Economic Sentiment Indicator - ESI) a crescut, in contextul in care indicele increderii in servicii a stagnat, iar cel in consum a crescut cu 2 puncte.

Increderea in industrie a crescut cu 4 puncte, increderea in constructii a crescut cu un punct, in timp ce in comert indicele a inregistrat o scadere de 1 punct fata de luna anterioara.

In zona euro, increderea a urcat cu 3,4 puncte, pana la 86,2 puncte, pentru a saptea luna la rand, ceea ce arata ca economia este in curs de redresare.

Cele mai mari cresteri ale increderii in economie s-au inregistrat in Italia (+3,8 puncte), Germania (+3,4 puncte) si Marea Britanie (+3,2 puncte).

La nivelul UE, gradul de incredere in economie este cel mai ridicat in Suedia (96,9 puncte) si Danemarca (93,7 puncte), in timp ce gradul cel mai scazut de incredere in economie a fost inregistrat in Slovenia (59,8 puncte) si Cipru (57,7 puncte), potrivit raportului de conjunctura prezentat de Directoratul general pentru afaceri economice si financiare din cadrul Comisiei Europene (CE). 

#incredere, # economie, # ue , #UE