Inca un necaz pe capul britanicilor. Brexit baga UK in sevraj dupa medicamentele din UE

Miercuri, 05 Iulie 2017, ora 06:18
6899 citiri
Inca un necaz pe capul britanicilor. Brexit baga UK in sevraj dupa medicamentele din UE
Foto: Pixabay

Cooperarea in sectorul medical si farmaceutic dintre Marea Britanie si UE trebuie mentinuta dupa momentul despartirii oficiale, anunta doi oficiali de la Londra.

Teama ca ar putea ramane fara noi medicamente testate si aprobate pe piata europeana ii forteaza pe britanici sa ia masuri de precautie in asigurarea unei cooperari viitoare cu organismele de profil din blocul comunitar, relateaza BBC.

Ministrii pentru Mediul de Afaceri si Sanatate, Greg Clark, respectiv Jeremy Hunt, au atras atentia ca o astfel de masura este in interesul "sistemului public de sanatate" al Marii Britanii.

In prezent, Agentia Europeana pentru Medicamente isi are sediul la Londra, dar retragerea acesteia pe continent a devenit o consecinta inevitabila a divortului de UE declarat de Marea Britanie.

Reprezentantii industriei pharma din Regat au avertizat ca izolarea tarii de piata unica europeana va duce la reducerea investitiilor, cu impact direct asupra sectorului de cercetare si a productie de medicamente, din cauza sistemelor diferite de testare si aprobare a medicamentelor.

Producatorii de medicamente din lumea intreaga prefera sa isi concentreze eforturile pe abordarea unor piete mai extinse, avertizeaza expertii din industria pharma.

Erik Nordkamp, directorul pentru Marea Britanie a gigantului Pfizer sustine ca sunt si alte probleme pe care guvernul de la Londra trebuie sa le rezolve in acest sector, prin perspectiva Brexitului.

"Sunt riscuri legate de comert, reglementari, dar si chestiuni mai vechi care vor trebui sa isi gaseasca o rezolvare", a mentionat acesta.

Intr-o scrisoare deschisa publicata de Financial Times, oficialii britanici sustin ca "de la Londra va continua sa lucreze indeaproape cu Agentia Europeana pentru Medicamente. Telul nostru este sa ne siguram ca pacientii din Marea Britanie si din UE vor avea in continuare acces la cele mai eficiente si inovative medicamente de pe piata".

Pana la atingerea telului declarat, britanicii mai au cateva hopuri de trecut. In primul rand, Marea Britanie va trebui sa asigure rapid un cadrul de reglementari legale care sa fie in deplina concordanta cu cele de pe piata europeana.

In al doilea rand, chiar daca o cooperare este posibila in teorie, dupa um sustine si Guido Rasi, presedintele Agentiei Europene pentru Medicamente, Londra va trebui sa obtina votul unanim al restului de 27 state membre UE pentru a intretine o relatie deschisa cu piata din blocul comunitar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#industrie pharma, #Agentia Europeana pentru Medicamente, #brexit, #piata medicamente UE, #medicamente noi , #UE