In UE, femeile castiga in medie cu 15 % mai putin decat barbatii

Miercuri, 05 Martie 2008, ora 17:32
1173 citiri
In UE, femeile castiga in medie cu 15 % mai putin decat barbatii

Discriminarea negativa a femeilor europene in ceea ce priveste nivelul salariilor este o chestiune complexa, insa poate fi explicata partial prin faptul ca activitatile desfasurate in mod traditional de femei - curatenie, alimentatie sau ingrijirea copiilor - sunt prost platite si subevaluate, releva un recent raport al Directoratului General pentru Locuri de Munca, Afaceri Sociale si Sanse Egale al Comisiei Europene, citat de TV Link Europe.

La nivelul Uniunii Europene, femeile castiga in medie cu 15 la suta mai putin decat barbatii - cifra care la nivelul sectorului privat ajunge la 25 la suta, motiv pentru care diminuarea discriminarii in ceea ce priveste salariile a devenit un subiect important al agendei politice europene.

Conform studiului, adesea femeile isi asuma mai multe responsabilitati familiale decat barbatii si, prin urmare, sunt nevoite sa opteze pentru slujbe cu jumatate de norma care, de regula, sunt platite mai putin.

In pofida faptului ca 60 la suta din numarul absolventilor europeni sunt femei, acestea continua sa ocupe un procentaj foarte mic la nivelul posturilor de decizie in companiile europene.

Comisia Europeana considera ca, daca nu foloseste pe deplin acest potential de talent pe care il are la dispozitie, Europa se va confrunta cu serioase probleme economice.

Cu toate ca la nivel european exista o legislatie care prevede echitatea salariilor intre barbati si femei, aceste prevederi pot fi adesea ocolite prin simpla redenumire a joburilor.

Ca atare, un barbat care face curatenie devine 'tehnician de suprafata' si poate pretinde un salariu mai mare decat o femeie care se numeste pur si simplu 'menajera'.

Comisia Europeana intentioneaza sa revizuiasca legislatia comunitara in materie si cere statelor membre sa examineze modul in care ar putea combate problema discriminarii salariale pe criterii de sex incurajand, de exemplu, femeile sa se indrepte mai mult catre profesiile considerate traditional masculine.