Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

In noua UE, norocul le surade celor indrazneti

In noua UE, norocul le surade celor indrazneti

La inceputul anului curent, UE a salutat intrarea a doua noi state membre, Bulgaria si Romania.Erau persoane care aveau impresia ca nici una dintre ele nu va reusi vreodata sa intre in Uniune, caci ambele fusesera criticate nu doar o data pentru tergiversarea reformelor necesare.

Intre domeniile care au fost tinta unor critici deosebite s-au numarat politica de securitate, coruptia endemica - ambele fiind probleme la care Bulgaria si Romania continua sa lucreze.

Ele mai au mult pana la a ajunge la un nivel care sa satisfaca UE.
Impreuna, cele doua tari suplimenteaza cu aproximativ 30 de milioane de locuitori populatia comunitatii UE, desi majoritatea statelor membre au luat masuri ferme de restrictionare a accesului cetatenilor lor, cerandu-le sa solicite permis de lucru daca vor sa se mute pentru o perioada mai mare de timp.

Multi au impresia ca vom fi martorii unei reeditari a exodului in masa inregistrat in tari precum Polonia, Letonia, Lituania, Slovacia si Republica Ceha dupa aderarea lor la UE in 2004. Ca urmare, s-au produs deficite de forta de munca larg raspandite in aceste tari, muncitorii lor deplasandu-se in alte teritorii ale UE unde salariile sunt mai bune.


La intrare, populatiile Bulgariei si Romaniei erau ultimele din punct de vedere al prosperitatii financiare in UE, astfel ca emigratia in masa ar putea parea justificata.
Dar exodul din 2004 s-a facut in mare masura pe seama unui urias somaj local - spre deosebire de economiile romana si bulgara, care au inflorit in ultimii cativa ani.
ASomajul este scazut si mai degraba penuria de forta de munca este o problema decat a gasi un loc de munca. S-ar prea putea ca muncitorii sa vrea sa ramana si sa contribuie la cele doua economii aflate in ascensiune.

Din punctul de vedere al investitorului in domeniul proprietatii, primirea celor doi noi membri va fi considerata de multi drept o confirmare a credibilitatii lor, astfel ca le va aduce clar in atentie in calitate de tari care ofera acum o siguranta sporita pentru a face afaceri.

O astfel de siguranta, desigur, nu vine peste noapte si nu ar trebui sa uitam ca ambele tari continua sa intre in categoria investitiilor cu risc destul de mare.
Ca in privinta oricarei investitii, un anumit risc trebuie asumat pentru a obtine castig pe termen lung, dar este contestabil daca majoritatea investitorilor irlandezi sunt realmente dispusi - sau capabili - sa-si asume nivelul de risc implicat de o eventuala investitie in cei mai noi sositi in UE.


(Sursa: Rador)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1317 ori