Implicarea FMI in Fondul de Salvare, vazuta cu ochi critici

Marti, 08 Noiembrie 2011, ora 08:40
1130 citiri
Implicarea FMI in Fondul de Salvare, vazuta cu ochi critici

Statele din zona euro pareau divizate luni asupra mijloacelor de intarire a capacitatii de actiune a Instrumentului European de Stabilitate Financiara (FESF) prin recurgerea la moneda emisa de FMI, Drepturile Speciale de Tragere (DST), si detinuta de bancile centrale, relateaza AFP.

Disensiunile au fost exprimate cu ocaziunea reuniunii de la luni de la Bruxelles a ministrilor de finante din zona euro.

Luxemburg si Austria s-au aratat dispuse sa discute aceasta optiune - avansata in cadrul G20 in special de presedintele francez Nicolas Sarkozy -, in timp ce Germania se opune.

"Miza este ca FMI sa aduca o contributie mai mare" la salvarea zonei euro, a afirmat ministrul austriac de finante Maria Fekter la Bruxelles. Totusi, modalitatile de crestere a contributiei FMI urmeaza sa fie definite.

"Germania discuta despre acest lucru cu un ochi la situatia bancilor centrale si, de asemenea, la BCE. Vrem sa urmam o politica de moneda forte si sa nu o slabim, ne raliem Germaniei asupra acestui punct", a declarat ministrul austriac.

Pentru moment, "numai cand vom cunoaste detaliile tehnice vom fi in masura sa luam o decizie politica pe acest subiect", a mai spus ea.

In acelasi timp, omologul sau luxemburghez, Luc Frieden, nu a exclus aceasta posibilitate, spunand ca "este una dintre optiunile studiate".

Conform editiei de duminica a Frankfurter Allgemeine Zeitung, mai multi lideri, printre care si presedintele francez Nicolas Sarkozy si omologul sau american Barack Obama, vor ca bancile centrale sa aduca echivalentul a 50-60 de miliarde de euro pe care le detin in DTS la Instrumentul European de Stabilitate Financiara (FESF) pentru ca fondul de salvare a zonei euro sa le poata folosi ca garantii si pentru a-si spori forta de interventie.

Totusi, recurgerea la DTS a fost respinsa de Berlin din cauza opozitiei presedintelui Bancii Centrale (Bundesbank), Jens Weidmannn, care ar fi constrans-o pe Angela Merkel sa renunta la aceasta idee, a scris presa germana la sfarsitul saptamanii trecute.

#fmi, #FESF, #ajutor FMI, #disensiuni zona euro , #UE