Hollande: cuplul franco-german nu este locomotiva Europei

Sambata, 07 Iulie 2012, ora 11:01
1314 citiri
Hollande: cuplul franco-german nu este locomotiva Europei

Presedintele francez Francois Hollande a apreciat ca relatia franco-germana nu trebuie sa fie "un director" care sa decida pentru Europa, intr-un interviu acordat editiei de sambata a jurnalului L'Union, citata de AFP.

"Nu trebuie sa ne concepem relatia ca pe un director prin care doar Franta si Germania sa decida singure pentru Europa", a declarat presedintele Hollande.

"Impreuna cu (Angela) Merkel avem o datorie de a permite ca uniunea propriilor noastre interese sa poata fi o forta pentru intreaga Europa. Asa ca m-am asigurat, iar Angela Merkel impartaseste pe deplin aceasta abordare, ca putem implica si alte state in abordarea noastra", a afirmat Hollande, inainte de intalnirea sa la Reims cu cancelarul german.

"Uneori, anumite tari s-au simtit excluse sau obligate sa accepte un compromis care fusese deja elaborat de tarile noastre. Desigur, nimic nu este posibil daca Franta si Germania nu sunt impreuna, insa trebuie sa permitem de asemenea ca in fiecare etapa, Europa sa fie mai puternica", a continuat acesta.

"Nu am nimic de reclamat ?cuplului? (Nicolas Sarkozy si Angela Merkel, n.r.) care m-a precedat, a avut nevoie de ceva timp sa-si gaseasca echilibrul. Fiecare cu temperamentul si metoda sa", a mai apreciat presedintele francez.

"Obiectivul nostru astazi este sa gasim o iesire durabila a zonei euro din criza care o apasa, sa avem o perspectiva comuna de aprofundare a uniunii noastre si sa construim o relatie franco-germana solida si respectuoasa", a precizat Hollande.

"Echilibrul si stabilitatea sunt sursa prieteniei franco-germane", a subliniat acesta.

Angela Merkel si Francois Hollande sunt asteptati duminica la Reims (estul Frantei) pentru a celebra cea de-a 50-a aniversare a impacarii franco-germane pecetluita la 8 iulie 1962 in catedrala de catre generalul de Gaulle si cancelarul german Konrad Adenauer.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Hollande Merkel decizie Europa, #relatii Franta Germania , #UE