Guvernului ii e frica sa taxeze bancile fara aprobarea UE

Joi, 07 Aprilie 2011, ora 11:19
1182 citiri
Guvernului ii e frica sa taxeze bancile fara aprobarea UE

Guvernul a decis sa nu sustina introducerea pentru institutiile financiare si de credit a unei taxe de solidaritate de 2,5% din profit, propusa de parlamentari, in lipsa unui acord la nivelul UE, temandu-se ca dupa impunerea unei astfel de taxe bancile vor transfera castigul in afara tarii, precizeaza Mediafax.

Mai multi senatori PDL propun ca institutiile financiare si institutiile de credit sa achite o taxa de solidaritate anuala de 2,5% din valoarea profitului pe anul precedent, care se va face venit la bugetul asigurarilor sociale, masura urmand sa fie aplicata pe o perioada de trei ani.

Argumentele senatorilor democrat-liberali se refera la faptul ca, ani de zile, profitul realizat de banci a fost constituit din "comisoane si taxe abuzive pretinse clientilor, la niveluri nepermis de mari in tara lor de origine", precum si ca taxa de solidaritate reprezinta o necesitate pentru statul roman.

Subiectul a fost discutat la nivelul Guvernului, care a decis insa, dupa o analiza de aproximativ o luna, sa nu sustina introducerea unei astfel de taxe in lipsa acordului UE, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale.

"S-a considerat ca impunerea unei astfel de taxe va avea efecte asupra pietei, principalul risc fiind repatrierea/relocarea veniturilor sau a profiturilor, mai ales daca nu exista acordul UE pentru ca taxa sa fie aplicata in toate statele membre", au aratat sursele.

Guvernul a apreciat totodata ca argumentul parlamentarilor, si anume profitul realizat de banci din "comisoane si taxe abuzive", nu trebuie sa conduca la taxarea profitului realizat ilicit, ci impune masuri de eliminare a acestor comisioane.

"Concluzia Guvernului a fost ca introducerea unei astfel de taxe nu este oportuna la acest moment, pana cand nu exista o decizie la nivel european", au aratat sursele.

#guvern, #taxarea bancilor, #suprataxa banca, #taxa solidaritate , #UE