Grecia va primi subventii record de la UE in 2014

Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 14:45
1548 citiri
Grecia va primi subventii record de la UE in 2014

Grecia va primi anul viitor subventii record de la Uniunea Europeana (UE), totalizand 7,5 miliarde de euro, a declarat ministrul Dezvoltarii, Costis Hatzidakis.

Suma include fonduri de 3,5 miliarde de euro pentru proiecte incluse in actualul buget multianual al UE, perioada 2007-2013, precum si finantari care vor fi incorporate in urmatorul program bugetar, pentru intervalul 2014-2020, potrivit cotidianului elen Kathimerini.

Potrivit estimarilor statului elen, Grecia va accesa anul urmator fonduri de 4 miliarde de euro. Cofinantarea de la UE pentru proiecte derulate cu fonduri comunitare se va situa la 90% din valoarea acestora pe parcursul intregii perioade pana in 2020.

Grecia spera ca anul urmator sa devina operational Fondul Elen de Investitii, finantat de banca germana de investitii KfW, guvernul de la Atena si organizatii independente, precum si de fundatia Alexander S. Onassis.

Autoritatile elene si troica creditorilor internationali estimeaza ca economia Greciei se va contracta cu 4% in acest an, al saselea consecutiv de recesiune, urmand sa revina pe crestere usoara anul urmator.

Grecia a fost nevoita sa ceara doua pachete de ajutor financiar de la statele zonei euro si FMI, in total de 240 de miliarde de euro, dupa ce indatorarea foarte ridicata a tarii a facut imposibila finantarea de pe pietele internationale la dobanzi sustenabile. Imprumuturile de la tarile zonei euro si FMI au fost condtionate de masuri de dure de austeritate si reforme.

#subventii UE Grecia, #ajutor financiar grecia, #criza economica grecia , #UE